Redactie - 21 november 2019

Microsoft, IBM en Linux Foundation gaan strijd aan met patenttrollen

Microsoft, IBM en Linux Foundation gaan strijd aan met patenttrollen image

Microsoft, IBM en de Linux Foundation slaan de handen ineen met het Open Invention Network (OIN) in de strijd tegen zogeheten patenttrollen. Het OIN is een community gericht op de aanpak van dergelijke bedrijven.

Patenttrollen zijn partijen die een octrooipakket opbouwen of beheren voor andere bedrijven, zonder zelf iets te produceren. De partijen proberen vervolgens actief rechten af te dwingen op deze patenten. Om deze praktijken tegen te gaan gaat OIN de Open Source Zone of Unified Patents financieren, een organisatie die juridische ondersteuning biedt aan partijen die met patenttrollen te maken hebben.

'Dubieuze patenten'

"Open source ontwikkeling breidt zich continu uit naar nieuwe producten en markten, en levert hierbij ongekende innovatie", zegt Keith Bergelt, CEO van OIN. "Het gebruik blijft groeien en patenttrollen proberen steeds vaker dubieuze patenten in te zetten tegen open source."

"Ons mandaat is om managers bewust te maken van de voordelen van open source en gedeelde innovatie, en tegelijkertijd een 'patent no-fly zone' te creëren voor Linux en gerelateerde open source technologieën', aldus Bergelt. Deze no-fly zone moet ontstaan door patenten gerelateerde aan Linux systemen die partijen in bezit uit te wisselen, zonder dat hiervoor royalties hoeven te worden betaald.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!