Amnesty International: Bedrijfsmodel Facebook en Google bedreiging voor mensenrechten
Het bedrijfsmodel van Facebook en Google vormt een bedreiging voor het recht op vrije meningsuiting, recht op denken, recht op gelijkheid en het principe van non-discriminatie. Dit stelt Amnesty International.
De burgerrechtenorganisatie wijst op de dominante rol die Google en Facebook spelen in het leven van de moderne mens. Door persoonlijke gegevens van miljarden gebruikers te verzamelen en deze te gelde te maken verkrijgen de bedrijven een 'ongeëvenaarde macht' over de digitale wereld, waarschuwt Amnesty International.
Manipulatie
Amnesty International noemt internet van vitaal belang voor mensen om rechten te kunnen uitoefenen, maar hekelt het feit dat miljarden mensen geen andere keuze hebben dat deze ruimte te betreden op de voorwaarden die Facebook en Google hen opleggen.
Dit levert risico's op, waarschuwt de organisatie. Zo wijst Amnesty op het dataschandaal rond Cambridge Analytica, dat persoonlijke gegevens via Facebook verzamelde en deze data gebruikte om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Het schandaal is volgens Amnesty een voorbeeld dat aantoont hoe makkelijk gegevens over mensen kunnen worden misbruikt om hen te manipuleren en beïnvloeden.
Rechten beter beschermen
Amnesty International roept overheden op actie te ondernemen en burgers beter te beschermen. De organisatie pleit onder meer voor de naleving van sterke wetten voor gegevensbescherming, die in lijn zijn met mensenrechten. Amnesty noemt het bedrijfsmodel van Facebook en Google onverenigbaar met mensenrechten.