Witold Kepinski - 22 november 2019

Microsoft en Graphcore lanceren AI chip

Microsoft en Graphcore lanceren AI chip image

Microsoft en de Britse chipmaker Graphcore lanceren een AI chip. Er is al een preview van Graphcore Intelligence Processing Units (IPU's) die geschikt is voor de Microsoft Azure cloud.

Dit is de eerste keer dat een grote cloudleverancier Graphcore IPU's aanbiedt die vanaf de grond zijn opgebouwd ter ondersteuning van de volgende generatie machine learning. "Het is een mijlpaal voor Graphcore en getuigt van de volwassenheid van onze gepatenteerde IPU-technologie, zowel van onze IPU-hardware als van onze Poplar-softwarestack" zo meldt het Britse bedrijf.

Microsoft en Graphcore werken al meer dan twee jaar nauw samen. Gedurende deze periode heeft het Microsoft-team, geleid door Marc Tremblay, Distinguished Engineer, systemen ontwikkeld voor Azure en verbeterde het geavanceerde machine vision en Natural Language Processing (NLP) modellen op IPU's. Het Graphcore IPU-voorbeeld op Azure staat nu open voor klantenregistratie met toegangsprioriteit voor diegenen die gericht zijn op het verleggen van de grenzen van NLP en het ontwikkelen van nieuwe doorbraken in machine-intelligentie.

De IPU is door Graphcore helemaal opnieuw ontworpen om nieuwe doorbraken in machine-intelligentie te ondersteunen. "Samen met onze productieklare Poplar-softwarestack biedt het ontwikkelaars een krachtige, efficiënte, schaalbare en hoogwaardige oplossing die nieuwe innovaties in AI mogelijk maakt. Klanten kunnen hun moeilijkste AI-workloads aanpakken door complexere modellen te versnellen en geheel nieuwe technieken te ontwikkelen". aldus het Britse bedrijf.

Microsoft- en Graphcore-ontwikkelaars hebben state-of-the-art prestaties en nauwkeurigheid bereikt met het BERT-taalmodel, waarbij BERT Base in 56 uur wordt getraind met slechts één IPU Server-systeem met acht C2 IPU-processor PCIe-kaarten. Met BERT-inferentie zien klanten een 3x hogere doorvoer met een verbetering van de latentie met meer dan 20% waardoor de resultaten sneller dan ooit kunnen worden geleverd.

Dit prestatieniveau in taalbegrip is essentieel voor zoekmachines om meer bruikbare antwoorden op vragen te leveren en voor tekst- en conversatie-AI-toepassingen zoals sentimentanalyse en intelligente persoonlijke assistenten die begrip op menselijk niveau nodig hebben. Natuurlijke taalverwerking is een strategisch belangrijk marktsegment voor AI en zal naar verwachting in 2025 uitgroeien tot een 15 miljard dollar AI hardwaremarkt, alleen voor NLP (Bron: Tractica Q4 2018).

"Modellen voor natuurlijke taalverwerking zijn enorm belangrijk voor Microsoft - om onze interne AI-workloads en voor onze AI-klanten op Microsoft Azure uit te voeren," zei Girish Bablani, vice-president van het bedrijf, Azure Compute bij Microsoft Corp. "We zijn zeer enthousiast over het potentieel dat deze nieuwe samenwerking op processoren met Graphcore zal onze klanten opleveren. Het Graphcore-aanbod breidt de mogelijkheden van Azure uit en onze inspanningen hier maken deel uit van onze strategie om ervoor te zorgen dat Azure de beste cloud voor AI blijft. "

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!