Meerderheid wereldbevolking beschikt over zes jaar over 5G

25-11-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Meerderheid wereldbevolking beschikt over zes jaar over 5G

Het wereldwijde aantal 5G-abonnementen stijgt de komende zes jaar tot 2,6 miljard, aangedreven door een aanhoudend momentum en een zich snel ontwikkelend 5G-ecosysteem. 5G dekt tegen het einde van 2025 tot 65 procent van de wereldbevolking en verwerkt 45 procent van het wereldwijde mobiele dataverkeer.

Dit voorspelt Ericsson in de november 2019 editie van haar Ericsson Mobility Report, samen met een reeks andere voorspellingen met een inzicht tot de eind 2025 tijdlijn. De verwachting is dat het gemiddelde maandelijkse dataverkeer per smartphone tegen het einde van 2025 zal stijgen van het huidige 7,2 GB tot 24 GB, gedeeltelijk aangedreven door nieuw consumentengedrag, zoals Virtual Reality (VR) streaming. Met 7,2 GB per maand kan men dagelijks 21 minuten HD-video (1280 x 720) streamen, terwijl 24 GB 30 minuten HD-video kan streamen met een extra zes minuten VR per dag.

West-Europa maakt inhaalslag

De nieuwe editie van het Ericsson Mobility Report verwacht dat West-Europa in 2025 sterk zal inhalen wat betreft het 5G-aandeel van mobiele breedbandabonnementen. Met 55 procent staat de regio direct achter de tweede plaats Noordoost-Azië (56 procent). Noord-Amerika leidt met 74 procent. Door de introductie van 5G wordt ook verwacht dat West-Europa in 2025 op de tweede plaats komt wat betreft mobiel dataverkeer per smartphone (36 gigabytes per maand), waarbij Noord-Amerika opnieuw de leiding neemt (45 gigabytes per maand).

De positieve 5G-trend in West-Europa is zichtbaar indien de gepubliceerde cijfers worden vergeleken met de cijfers van het Ericsson Mobility Report uit de zomer van 2019. Hoewel de zomereditie van het onderzoek alleen keek naar de periode tot 2024, lagen de regio's van West-Europa ( 40 procent) en Noordoost-Azië (47 procent) nog zeven procentpunten uit elkaar wat betreft het aandeel van 5G mobiele breedbandabonnementen. In de november-editie van het Ericsson Mobility Report - die nu ook 2025 bestrijkt - wordt echter uitgegaan van slechts één procentpunt verschil (West-Europa 55 procent; Noordoost-Azië 56 procent).

Momentum in de markt

"De ontwikkeling in het Ericsson Mobility Report weerspiegelt ook het momentum in de markt", legt Everth Flores, Algemeen Directeur Ericsson Nederland uit. "De 23 5G live-netwerken die we uitrollen als leverancier van apparatuur omvatten netwerken in de VS, Australië en Zuid-Korea, maar ook netwerken in Duitsland, Zwitserland, Spanje, Italie, Engeland en Ierland. Dit laat duidelijk zien dat 5G ook aan kracht wint in Europa."

Het 55% aandeel van 5G in mobiele breedbandabonnementen in West-Europa is in 2025 gebaseerd op een totaalvolume van 540 miljoen mobiele breedbandabonnementen in de regio. West-Europa wordt echter niet alleen voorspeld als één van de leiders als het gaat om 5G-contracten. Met 36 gigabytes per maand wordt ook verwacht dat West-Europa in 2025 wereldwijd op de tweede plaats staat wat betreft gegevensverbruik per smartphone.

20% hogere tarieven

Het rapport gaat ook dieper in op de tariefplannen van service providers en laat zien dat de meeste providers die 5G hebben geïntroduceerd 5G-pakketten aanboden tegen een prijs die ongeveer 20 procent hoger is dan een ruwweg vergelijkbaar 4G aanbod. Een prijs die consumenten bereid zijn om te betalen, zoals het Ericsson 5G Consumer Potential Report van dit jaar al heeft verklaard.

Naast de voorspellingen van de Ericsson-experts biedt de nieuwe editie van het Ericsson Mobility Report opnieuw kwalitatieve inzichten in de samenwerking tussen netwerkleverancier Ericsson en de mobiele netwerk operators. In een gezamenlijk artikel met SK Telecom gaat de studie gedetailleerd in op hoe en waarom de Zuid-Koreaanse netwerk operator geselecteerde gebieden in het land bestrijkt met 5G - in de eerste plaats streven naar een specifieke stimulering van de ontwikkeling van nieuwe 5G-gebaseerde applicaties. De klanten van SK Telecom gebruiken al 2,8 keer zoveel data via 5G (26,6 gigabytes per maand en smartphone) als ze momenteel overdragen via 4G (9,5 gigabytes per maand en smartphone).

Momenteel heeft Ericsson meer dan 75 commerciële overeenkomsten en contracten met mobiele netwerkexploitanten wereldwijd. Daarnaast is Ericsson betrokken bij een groot deel van alle commercieel gelanceerde 5G live-netwerken. De 23 5G live-netwerken die wereldwijd door Ericsson worden ondersteund, omvatten netwerken in onder andere Zwitserland, Duitsland, Italie, Spanje, Ierland en Engeland.

Het volledige Ericsson Mobility Report is hier te vinden. 

Terug naar nieuws overzicht
Mobility