Redactie - 29 november 2019

ACM: Consument heeft recht op informatie voordat hij slim apparaat koopt

ACM: Consument heeft recht op informatie voordat hij slim apparaat koopt image

Consumenten die slimme apparaten kopen moeten vóór de aankoop informatie ontvangen van de fabrikant of de verkoper over updates. Slimme apparaten zijn apparaten die zijn verbonden met het internet en daarmee extra mogelijkheden bieden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat de komende tijd bekijken of aanbieders van slimme apparaten hier wel aan voldoen. Is dat niet het geval dan gaat de ACM hen hierop aanspreken.

Edwin van Houten, directeur consumenten bij de ACM: “Juist bij slimme apparaten is het van groot belang dat consumenten weten hoe het is geregeld met updates. Dan weet je namelijk ook hoe lang het apparaat goed en veilig gebruikt kan worden. Wij vinden het belangrijk dat consumenten met vertrouwen gebruik kunnen maken van slimme apparaten. Daarom gaat de ACM hier de komende periode extra op letten.”

Slimme apparaten: wat zijn dat?
Steeds meer apparaten die consumenten gebruiken, zijn verbonden met het internet. Dit maakt dat zij toepassingen bieden die andere apparaten niet kunnen bieden. Dit worden ‘slimme’ apparaten genoemd. Voorbeelden zijn: de draadloze luidspreker waarmee je je favoriete muziek vanaf elke bron op iedere gewenste plek in je huis kunt ‘streamen’, de pop van je kind die herkent wie er tegen haar praat en dan ook antwoordt, de digitale assistent die je opdrachten kunt laten uitvoeren, maar ook de slimme thermostaat of je smartphone. Al deze apparaten maken gebruik van software en van het internet om deze functies te kunnen bieden. Die apparaten zijn met elkaar verbonden in het Internet of Things (IoT).

Consumenten moeten voordat zij een slim apparaat kopen niet alleen informatie ontvangen over wat het apparaat doet en wat het kost, maar ook hoe wordt omgegaan met updates die voor de veiligheid en de functies van het apparaat zorgen. Deze informatie kunnen zij dan betrekken in hun keuze. Want als er geen updates worden ‘meegeleverd’ kan dit betekenen dat het apparaat binnen afzienbare termijn onbruikbaar en/of onveilig wordt.

Regels die consumenten beschermen
Bij de aankoop van een product of dienst moet de consument voordat hij de aankoop doet alle relevante informatie ontvangen over de voornaamste kenmerken van het product. De ACM ontvangt graag signalen van consumenten over hun ervaringen met de aankoop van ‘slimme’ apparaten. Geeft een fabrikant of verkoper bijvoorbeeld geen informatie over het updatebeleid? Meld dat bij ACM ConsuWijzer . De ACM gaat de komende periode controleren of fabrikanten en verkopers van slimme apparaten deze informatie voldoende bieden. Zo niet, dan zal de ACM hen daarop aanspreken en mogelijk een boete opleggen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!