Microsoft app voor blinde- en slechtziende mensen beschikbaar in Nederlands

Saqib Shaikh

04-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Microsoft app voor blinde- en slechtziende mensen beschikbaar in Nederlands

Microsoft introduceert de gratis Seeing AI app in het Nederlands. Deze Microsoft-app voor iOS ondersteunt blinde- en slechtziende mensen met eenvoudige handelingen in het dagelijkse leven. Door middel van kunstmatige intelligentie leest de camera onder andere gedrukte teksten en geldbedragen, fysieke objecten, emoties van personen, productetiketten, kleuren en nog veel meer.

Naast het Nederlands is de app ook beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Japans en Spaans. Met de extra talen wordt de Seeing AI app toegankelijker voor het groeiend aantal mensen met een beperkt gezichtsvermogen en de miljoenen blinden wereldwijd. Naar schatting zullen er in 2020 zo’n 380.000 mensen met een visuele beperking in Nederland zijn, een toename van 20% ten opzichte van 2010.

Dagelijkse taken vereenvoudigen

Met de Nederlandse versie van Seeing AI maakt dagelijkse taken eenvoudiger in een land waar toegankelijkheid niet zo goed is als het zou kunnen zijn, zegt de 27-jarige Nederlandse Florian Beijers, die blind is geboren. Met Seeing AI kan Florian als het ware 'zien'. De app vertelt hem wat er op een foto staat of wat er op het menu van een restaurant staat.

Saqib Shaikh (foto), Microsoft-projectleider, medeoprichter van Seeing AI en zelf blind: "Meer dan door de technologie zelf ben ik geraakt door de manier waarop mensen de functies van Seeing AI een rol geven in hun persoonlijke leven", aldus Shaikh. "Ik ben vooral blij als ik van klanten hoor hoe ze Seeing AI gebruiken."

Beschikbaar in 70 landen

Seeing AI werd in 2017 geïntroduceerd in het Engels en is beschikbaar in 70 landen. De app heeft mensen inmiddels met meer dan 20 miljoen taken geholpen.

Meer informatie is te vinden in een blogpost van Microsoft over de Seeing AI app.

Terug naar nieuws overzicht