CERN kiest voor netwerkoplossingen van Juniper Networks

Bron foto: CERN

04-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

CERN kiest voor netwerkoplossingen van Juniper Networks

Het wetenschappelijke onderzoeksinstituut CERN (European Organization for Nuclear Research) kiest voor de netwerkoplossingen van Juniper om de capaciteit van zijn datacenter en technische netwerk te vergroten. Dit is nodig door de de steeds hogere onderzoekseisen. CERN implementeert switches uit de QFX-reeksen Ethernet-switches uit de EX-reeks van Juniper. Het bedrijf overweegt ook een Tungsten Fabric in te zetten voor de ontwikkeling van een netwerk dat op extreme computing is gebouwd.

De missie van CERN is om meer te weten te komen over de werking van het universum. Het instituut voert onderzoek uit naar fundamentele natuurkundige verschijnselen. CERN is de thuishaven van de wereldberoemde Large Hadron Collider (LHC), een ondergrondse deeltjesversneller. Het onderzoeksinstituut kiest voor Juniper Networks vanwege zijn switchingtechnologie met hoge dichtheid.

Ruim 7,5 terabytes per seconde

De experimenten met de LHC hebben ten doel om tot 1,7 miljard botsingen tussen protonen per seconde te observeren. Daarbij wordt een datavolume van meer dan 7,5 terabytes per seconde gegenereerd. Maar alleen sommige van de geregistreerde gebeurtenissen resulteren in nieuwe ontdekkingen. Om deze reden wordt de gegevensstroom gefilterd en tot een beheersbaar niveau teruggebracht. De trigger & data acquisition (TDAQ)-systemen die worden ingezet voor de experimenten met de LHC verzamelen en filteren de data en bewaken de infrastructuur. De switches van Juniper helpen daarbij door te voorzien in connectiviteit met een hoge doorvoercapaciteit.

Het datacenter van CERN in Genève ondersteunt alle wetenschappelijke projecten, experimenten en beheersystemen. Deze kunnen alles omvatten van het spotten van pentaquarks en charm-mesonen die moeilijk op beeld vast te leggen zijn tot dagelijkse videovergaderingen en taken op het gebied van salarisadministratie. Het datacenternetwerk biedt ondersteuning aan meer dan 15.000 servers en 260.000 processor-cores. Het stelt onderzoekers in alle delen van de wereld in staat om gegevens te ontvangen van de experimenten met de deeltjesversneller en die nader te analyseren. De afgelopen 12 maanden werd er voor 370 petabytes aan data door het netwerk overgedragen.

QFX10008 switch

Om zijn datacenters klaar te stomen voor een nieuwe golf van wetenschappelijke ontdekkingen zet CERN de Ethernet-switch QFX10008 van Juniper in voor het core-netwerk van zijn nieuwe datacenter. Deze switch komt tegemoet aan de behoefte van CERN met snelle en betrouwbare verbindingen en een poortdichtheid van 100 Gbps. Daarmee kan het ondersteuning bieden voor de onvermijdelijke groei van het internetverkeer. De capaciteit van het core-netwerk kan worden opgeschaald van 40 Gbps naar 100 Gbps.

De QFX-switch biedt connectiviteit met hoge doorvoer voor de verzameling van data en het bewaken van de infrastructuur voor de experimenten met de LHC. Diverse virtual router-instances met uiteenlopende class of service-beleidsregels handelen uiteenlopende typen verkeer af, zoals verkeer voor het beheer, de bediening, data, bewaking en simulaties. Dit draagt bij aan forse verbeteringen van redundantie, load balancing en netwerkefficiëntie.

11.000 apparaten verbonden

De Ethernet-switch EX9200 van Juniper verbindt 11.000 apparaten en biedt ondersteuning voor de bedrijfsprocessen, de experimenten met de deeltjesversneller en de bewakings- en veiligheidssystemen. Deze architectuur maakt een betrouwbaar en schaalbaar technisch netwerk mogelijk.

Met behulp van netwerkautomatisering helpt Juniper Networks de configuratie en het beheer van de 400 routers en switches in het campusnetwerk van CERN te vereenvoudigen. Verder speelt open source een sleutelrol bij het tegemoetkomen aan de onderzoekseisen van contribuanten in alle delen van de wereld.

'Als het netwerk platligt, ligt CERN plat'

"Na elektriciteit is netwerktechnologie de belangrijkste factor voor CERN. Onze natuurkundigen moeten de experimentgegevens overdragen naar het datacenter. Daar worden ze verwerkt en naar onze partners in alle delen van de wereld verzonden. We hebben duizenden werknemers in dienst die regelmatig toegang moeten hebben tot de onderzoeksdatabase, hun e-mail en het internet. Dus als het netwerk platligt, ligt CERN plat. Juniper heeft een netwerk afgeleverd dat ondersteuning biedt voor de bediening van de deeltjesversneller, voor het uitvoeren van experimenten, voor ons datacenter en voor onze backbone", zegt Tony Cass, IT infrastructure group lead bij CERN.

James Morgan, vice president Enterprise Sales bij EMEA Juniper Networks: "We zijn er trots op om samen met CERN voor dynamische automatisering te zorgen en een robuust netwerk af te leveren. Hiermee kan de organisatie een nieuwe golf van wetenschappelijke ontdekkingen ontketenen die ons meer inzicht bieden in ons mysterieuze universum."

Terug naar nieuws overzicht