Europese Commissie neemt dataverzameling Facebook onder de loep

03-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese Commissie neemt dataverzameling Facebook onder de loep

Naast Google wordt ook Facebook onder de loep genomen door de Europese Commissie. De commissie start een voorlopig onderzoek naar de wijze waarop Facebook omgaat met persoonlijke gegevens van gebruikers.

Dit meldt een woordvoerder van de Europese Commissie aan AFP. "De commissie heeft vragenlijsten opgestuurd in het kader van een voorlopig onderzoek naar de praktijken van Google en Facebook rond datagebruik", zegt de woordvoerder tegen het Franse persbureau. De onderzoeken zijn gericht op de wijze waarop data worden verzameld, verwerkt, gebruikt en te gelde gemaakt.

Reuters heeft de vragenlijst die is voorgelegd aan Facebook ingezien. De vragen zijn onder meer gericht op de application programming interfaces (API's) die toegang geven tot data en functionaliteiten op Facebook en dochteronderneming Instagram. Zo wil de Europese Commissie meer informatie over contracten die Facebook heeft gesloten met bedrijven die toegang hebben tot Facebook's API's. Ook wordt gevraagd naar beperkingen of voorwaarden die het Amerikaanse bedrijf stelt aan het gebruik van data waar klanten via de API's toegang toe hebben. De Europese Commissie vraagt daarnaast naar de impact indien bedrijven niet langer gebruik mogen maken van deze data.

Terug naar nieuws overzicht