Wouter Hoeffnagel - 04 december 2019

Nu al meer ransomwareaanvallen in 2019 dan in heel 2018

Het aantal malwareclaims, waar ook ransomware onder valt, is gestegen van gemiddeld 12% van alle cyberclaims in de afgelopen vijf jaar tot 18% van alle cyberclaims in de eerste drie kwartalen van 2019. Het aantal ransomwareaanvallen in 2019 overstijgt nu al heel 2018.

Dit meldt verzekeraar Chubb is de Q3 editie van zijn Cyber InFocus Report 'Adapting to the New Realities of Cyber Risks'. Het rapport geeft inzicht in de toename van het aantal ransomware aanvallen in verschillende sectoren. Het belicht de best practices voor bedrijven die de daarmee gepaarde risico’s willen beperken. De informatie is gebaseerd op extern onderzoek en eigen schadegegevens van Chubb.

Maakindustrie en zakelijke dienstverlening vaak getroffen

Van alle sectoren is de maakindustrie goed voor 23 procent en de zakelijke dienstverlening voor 30 procent van het totale aantal ransomware-incidenten dat in het derde kwartaal bij Chubb is gemeld. Productiebedrijven zijn een populair doelwit, omdat van hen verwacht wordt dat zij hun activiteiten zo snel mogelijk weer moeten kunnen opstarten. Zakelijke dienstverleners, die sterk afhankelijk zijn van e-mail, zijn vaker slachtoffer door kwetsbaarheden die in verband worden gebracht met phishingaanvallen. Ransomware kan echter elke onderneming treffen, van klein tot groot en in elke sector.

"Ransomware is niet nieuw, maar is in de loop der tijd geëvolueerd", zegt Daniël Jacobs, Cyber Manager Benelux bij Chubb. "Als een netwerk uitvalt, kan dat de bedrijfsvoering zwaar en langdurig verstoren. Het losgeld dat tegenwoordig wordt geëist, loopt in sommige gevallen op tot zes of zelfs zeven cijfers. Het is dus bijzonder belangrijk dat bedrijven inzien hoe geavanceerd ransomware is, welke procedures en systemen helpen om de risico’s te beperken, en welke oplossingen zij nodig hebben om zich in het geval van een aanval te beschermen."

'Steeds complexer'

"Aangezien cybercriminelen hun aanvalstechnieken voortdurend veranderen en ransomware steeds complexer wordt, moet een bedrijf meerdere lagen preventieve maatregelen inbouwen om het risico op en de impact van potentiële incidenten te beperken. En als er dan toch een aanval plaatsvindt, moet er altijd een actieplan klaarliggen", zegt Daniël Jacobs. "Bedrijven kunnen zich voorbereiden op en beschermen tegen cyberdreigingen door regelmatig een back-up te maken van databestanden en die back-ups offline te bewaren, door medewerkers goed op te leiden, te investeren in geavanceerde beveiligings- en antivirussoftware, en een uitgebreide cyberverzekering af te sluiten."

Verder belicht het Q3 Cyber InFocus Report:

  • wat ransomware is en hoe geavanceerd de aanvallen zijn;
  • wat de meest voorkomende soorten ransomware zijn, zoals Bitpaymer en Ryuk, en hoe deze gebruikmaken van een banktrojan zoals Trickbot of Emotet om het systeem van hun slachtoffers binnen te dringen;
  • een nieuw opkomende ransomware-variant met de naam Sodinokibi, die slachtoffers specifiek selecteert en meer losgeld eist dan gemiddeld.

Het rapport is hier beschikbaar.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!