Minister Grapperhaus pleit bij EU voor achterdeur in versleuteling

05-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Minister Grapperhaus pleit bij EU voor achterdeur in versleuteling

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (foto) pleit voor Europese wetgeving die een achterdeur in versleuteling mogelijk maakt. Dit is nodig om harde op te kunnen treden tegen online kindermisbruik.

Dit zegt Grapperhaus tegen Politico. De minister pleitte eerder ook al voor een achterdeur in versleuteling, maar zei later dat dit niet het Nederlandse kabinetsstandpunt is. Het is dan ook opvallend dat de Grapperhaus nu juist pleit voor Europese regels op dit gebied. Tegenover Politico noemt de minister een achterdeur in encryptie overigens niet specifiek, maar stelt dat het onmogelijk moet zijn encryptie in te zetten voor het uitwisselen van kinderporno.

Meer voorstanders

Grapperhaus is niet de enige die voor een achterdeur in encryptie pleit. Zo sprak eerder Interpol zich uit voor een dergelijke achterdeur. Daarnaast ging minister Grapperhaus deze week in gesprek met de Amerikaanse ministerie van Justitie William Barr, die een bekend voorstander is van achterdeuren in encryptie.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt de stap van Grapperhaus onacceptabel en stelt dat de minister handelt in strijd met het kabinetsbeleid. Verhoeven stelt daarom Kamervragen.

Terug naar nieuws overzicht
Security