Mozilla verwijdert add-ons Avast uit online winkel Firefox

05-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Mozilla verwijdert add-ons Avast uit online winkel Firefox

Add-ons van antivirusbedrijf Avast zijn door Mozilla verwijderd uit de online winkel van de webbrowser Firefox. Mozilla neemt de maatregel nadat onrust is ontstaan over dataverzameling door de add-ons.

Het gaat in het specifiek om Avast Online Security, Avast SafePrice, AVG Online Security en AVG SafePrice. AVG is onderdeel van Avast. Wladimir Platant, verantwoordelijk voor de AdBlock Plus extensie voor Firefox, uitte onlangs zijn zorgen over de data die deze add-ons verzamelen. Zo wordt onder meer vastgelegd welke websites gebruikers bezoeken, hoe zij op een specifieke pagina terecht komen en hoe vaak deze pagina wordt bezocht. Deze informatie wordt gebundeld meteen uniek gebruiksprofiel, dat ook informatie bevat over onder meer het besturingssysteem en webbrowser van gebruikers.

De add-ons in kwestie zijn niet meer beschikbaar in de online winkel van Firefox, maar wel nog beschikbaar voor de webbrowser Chrome. Daarnaast worden de add-ons standaard meegeïnstalleerd met de antivirussoftware van Avast en AVG. Wel kunnen gebruikers tijdens de installatie van de software de installatie van de add-ons uitvinken.

'Nodig om verwachte functionaliteit te leveren'

Avast wijst in een reactie aan ghacks.net erop Avast Online Security en de SafePrice browserextensies al jaren in de Mozilla store aan te bieden. "Mozilla heeft onlangs zijn winkelbeleid aangepast en we werken met hen samen om de noodzakelijke aanpassingen te maken aan onze extensies in lijn met de nieuwe vereisten. De Avast Online Security extensie is een security tool die gebruikers online beschermd, onder meer tegen geïnfecteerde websites en phishingaanvallen. Het is noodzakelijk dat deze dienst de URL-geschiedenis verzameld om de verwachte functionaliteit te kunnen leveren. Avast doet dit zonder de identiteit van gebruikers te verzamelen of vast te leggen", meldt Avast.

"We hebben al enkele nieuwe vereisten van Mozilla geïmplementeerd en brengen meer vernieuwde versies uit die volledig compliant en transparant zijn volgens de nieuwe vereisten. Deze zullen in de nabije toekomst zoals gebruikelijk beschikbaar zijn in de Mozilla store."

Terug naar nieuws overzicht
Security