Hyperscale operator Capex keert terug naar groeimodus

05-12-2019 | door: Witold Kepinski

Hyperscale operator Capex keert terug naar groeimodus

Nieuwe gegevens van de onderzoeksdienst Hyperscale Market Tracker van Synergy Research tonen aan dat capex van exploitanten van hyperscale datacenters in het derde kwartaal de 31 miljard dollar overschreed, een stijging van 8 procent in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar.

Capex was in de eerste twee kwartalen van 2019 marginaal gedaald in vergelijking met vorig jaar, dus in het derde kwartaal was er een aanzienlijk terugkeer naar groei. Voor de eerste drie kwartalen in totaal ligt capex nu boven het recordniveau van 2018.

Amazon (AWS), Google, Microsoft, Facebook en Apple

De top vijf hyperscale-uitgaven in het derde kwartaal waren van waren Amazon (AWS), Google, Microsoft, Facebook en Apple, waarvan de capex-budgetten de andere hyperscale-exploitanten ver overtreffen. Vier van hen zagen in het derde kwartaal een grote toename van de uitgaven voor investeringen in het derde kwartaal, met uitzondering van Apple.

Alibaba, Tencent, IBM, JD.com, Baidu en Oracle

Een groot deel van de hyperscale capex gaat naar het bouwen, uitbreiden en uitrusten van enorme datacenters, die nu in aantal zijn gegroeid tot 504. De hyperscale data zijn gebaseerd op analyse van de capex en datacenter footprint van 20 van 's werelds grootste cloud- en internetservicebedrijven , inclusief de grootste operators in IaaS, PaaS, SaaS, zoeken, sociaal netwerken en e-commerce. Buiten de top vijf zijn andere toonaangevende hyperscale-spenders Alibaba, Tencent, IBM, JD.com, Baidu en Oracle.

"Zoals verwacht was er een aanzienlijke toename van de kapitaaluitgaven in het derde kwartaal, na een paar kwartalen die relatief zacht waren in vergelijking met de hoge hoogtes die in 2018 werden behaald," zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Hyperscale-bedrijven zijn in groeimodus en de omzetgroei blijft sterk in dubbelcijferige gebieden, met geaggregeerde derde kwartaal inkomsten met 14 procent ten opzichte van 2018. Amazon, Google, Facebook en Alibaba groeien allemaal veel sneller dan dat. Deze groeiende bedrijven zijn in hoge mate afhankelijk van grotere en betere datacenteractiviteiten, wat de aanhoudende groei van de capex-niveaus zal stimuleren.”

 

Terug naar nieuws overzicht
Cloud