Russen aangeklaagd in VS wegens runnen van omvangrijke cybercrimeorganisatie

06-12-2019

Russen aangeklaagd in VS wegens runnen van omvangrijke cybercrimeorganisatie

Twee Russen zijn door de Amerikaanse autoriteit aangeklaagd voor het opereren van een wereldwijde cybercrimeorganisatie genaamd 'Evil Corp'. De organisatie is volgens de Amerikanen verantwoordelijk voor de diefstal van miljoenen euro's in meer dan 40 landen.

Dit maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend. Het gaat om Maksim Y. en Igor T., waarbij Maksim Y. wordt beschuldigd Evil Corp te hebben geleid en Igor T. wordt gezien als de boekhouder. Het tweetal is vooralsnog niet opgepakt en bevindt zich naar verluid in Rusland. De aanklachten die nu zijn ingediend volgen na een meerjarig onderzoek door de FBI, het Britse National Crime Agency (NCA) en het Britse Cyber Security Centre.

Bankgegevens stelen

Evil Corp is volgens de VS verantwoordelijk voor de diefstal van tenminste 100 miljoen dollar met behulp van de Bugat malware, die ook bekend is onder de naam Dridex. De malware werd verspreid via e-mail die vanuit naam van bekende partijen werden verstuurd. In de mail werden slachtoffers opgeroepen op een malafide link te klikken. Indien zij dit deden, werd malware op hun systeem geïnstalleerd. Eenmaal geïnfecteerd steelt de malware persoonlijk bankgegevens van slachtoffers, die worden doorgestuurd naar de aanvallers. De aanvallers plunderen hiermee de bankrekening(en) van slachtoffers.

Maksim Y. zou ook betrokken zijn geweest bij een andere vorm van malware genaamd Zeus. Deze malware richt zich eveneens op de diefstal van bankgegevens. Via Zeus zouden cybercriminelen 70 miljoen dollar hebben buitgemaakt bij slachtoffers.

De opbrengsten zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie witgewassen via een netwerk van malafide bedrijven. Dit netwerk werd eerder opgerold door de NCA en de Britse politie, waarbij 8 leden van het netwerk zijn veroordeeld tot celstraffen van in totaal 40 jaar.

Herkomst van inkomsten werd niet verborgen

De verdachten hebben hun inkomsten naar verluid gebruikt om zichzelf van allerlei luxe goederen te voorzien, meldt de BBC. Zij lijken de herkomst van hun inkomsten hierbij niet verborgen te hebben gehouden. Zo zou Maksim Y. in Rusland in een Lamborghini rondrijden met een personaliseerde kentekenplaten met daarop in het Russisch het woord 'Dief'. Ook zou de vermeende leider van Evil Corp een bedrag van ruim 300.000 euro hebben uitgegeven aan zijn bruiloft.

Het ministerie van Justitie looft een bedrag van 5 miljoen dollar uit voor informatie die leidt tot de arrestatie en vervolging van Maksim Y. en Igor T.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security