Italiaanse Vijfsterrenbeweging beschuldigd van ongeoorloofde dataverzameling via Facebook

06-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Italiaanse Vijfsterrenbeweging beschuldigd van ongeoorloofde dataverzameling via Facebook

De Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) wordt beschuldigd zonder toestemming gegevens van Facebook-gebruikers te hebben verzameld. De dataverzameling lijkt op dit van Cambridge Analytica.

Dit schrijven schrijft de Italiaanse nieuwssite Linkiesta. MS5 heeft naar verluid op grote schaal informatie van Italiaanse kiezers verzameld bij de verkiezingen van 2013 en 2014. Dit gebeurde via een Facebook-app ontwikkeld door het internetbedrijf Casaleggio Associati, dat ook de online infrastructuur van MS5 beheert.

Van e-mailadressen tot politieke voorkeuren

De app gaf het bedrijf toegang tot persoonlijke data van gebruikers en van vrienden van deze gebruikers. Zo werden onder meer e-mailadressen, woonadressen, telefoonnummers, politieke voorkeuren en religieuze overtuigingen verzameld, meldt Linkiesta. 

Casaleggio Associati ontkent de aantijgingen en stelt dat gebruikers hun data vrijwillig hebben gedeeld. Ook kondigt het internetbedrijf aan Linkiesta voor de rechter te slepen. Linkiesta stelt echter dat het bedrijf wel degelijk informatie heeft verzameld van Facebook-vrienden van gebruikers, zonder dat deze vrienden hierover werden geïnformeerd.

Terug naar nieuws overzicht