Verkoop cloud services en infrastructuur stijgt met dubbele cijfers

10-12-2019 | door: Witold Kepinski

Verkoop cloud services en infrastructuur stijgt met dubbele cijfers

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat in zeven belangrijke cloudservice- en infrastructuurmarktsegmenten de opbrengsten van operators en leveranciers voor de eerste helft van 2019 de mijlpaal van 150 miljard dollar omzet hebben bereikt. Dat is een groei van 24 procent gegroeid vanaf de eerste helft van 2018.

In de cloud service segmenten hadden IaaS en PaaS het hoogste groeipercentage van 44 procent, gevolgd door enterprise SaaS met 27 procent, UCaaS met 23 procent en gehoste private cloud-infrastructuurdiensten met 20 procent.

Leiders

De uitgaven aan hardware en software voor openbare, particuliere en hybride infrastructuur groeiden met iets meer dan 10 procent, terwijl de uitgaven van cloudproviders aan colocatie en datacenterlease met 17 procent groeiden.

In totaal zijn de uitgaven voor cloudservices nu veel groter dan de uitgaven voor ondersteuning van datacenterinfrastructuur. Over het hele cloud-ecosysteem, bedrijven die de meest prominente leiders van de eerste helft van het marktsegment waren, waren Microsoft, Amazon / AWS, Dell EMC, Cisco, HPE en Google.

Andere belangrijke spelers waren Salesforce, Adobe, VMware, IBM, Digital Realty, Equinix en Rackspace. In totaal waren deze bedrijven goed voor ruim de helft van alle cloud-gerelateerde inkomsten.

UCaaS

In de eerste helft van 2019 bedroegen de totale uitgaven aan hardware en software voor het bouwen van cloudinfrastructuur bijna 55 miljard dollar - enigszins gelijk verdeeld tussen publieke en private clouds. Infrastructuurinvesteringen door cloudserviceproviders hebben hen geholpen om meer dan 90 miljard dollar aan inkomsten te genereren uit cloudinfrastructuurservices (IaaS, PaaS, gehoste private cloudservices) en enterprise SaaS. Daarnaast ondersteunt hun infrastructuur internetdiensten zoals search, social networking, e-mail , e-commerce, gaming en mobiele apps. Die cloudproviders hebben ergens hun infrastructuur nodig, dus de uitgaven voor datacenterleasing en colocatiediensten blijven sterk groeien. Ondertussen groeit UCaaS, hoewel in veel opzichten een ander type markt, ook sterk en zorgt het voor enkele radicale veranderingen in zakelijke communicatie.

Cloud

“Cloud-gerelateerde markten groeien met snelheden variërend van 10 procent tot ruim 40 procent (per jaar) en de jaarlijkse uitgaven aan cloud verdubbelen in minder dan vier jaar. Cloud domineert steeds meer het IT-landschap ”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Cloud heeft een reeks kansen geopend voor nieuwe spelers op de markt en voor disruptieve technologieën en bedrijfsmodellen. Amazon en Microsoft hebben de leiding genomen in termen van het stimuleren van veranderingen en agressief groeiende cloud-inkomstenstromen, maar veel andere technologiebedrijven profiteren hier ook van. De keerzijde is dat sommige traditionele IT-spelers het moeilijk hebben om oudere bedrijven in evenwicht te brengen met de noodzaak om cloud volledig te omarmen."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud