Kaspersky Lab: Handige zoekmachine kan onverwachts gevaar opleveren

Jornt van der Wiel

13-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Kaspersky Lab: Handige zoekmachine kan onverwachts gevaar opleveren

De meest ingetikte zoektermen van 2019 zijn deze week bekend gemaakt door Google. Van Ajax en Chateau Meiland, tot 'Wat is een isogram?' en 'Wat betekent Wollah?'. Een zoekmachine is een knap staaltje technologie die onze wereld een stuk aangenamer heeft gemaakt en de manier waarop gebruikers informatie ervaren en benaderen, drastisch heeft veranderd. Toch waarschuwt cybersecuritybedrijf Kaspersky om voorzichtig te blijven.

Populaire zoekopdrachten worden vaak misbruikt door cybercriminelen, waarbij schadelijke websites door zogenaamde black-hat SEO technieken, ongemerkt hoger in de zoekresultaten verschijnen. Dergelijke websites staan ??op de derde of vierde plaats in de lijst met zoekresultaten. Deze methode wordt nog steeds actief gebruikt door cybercriminelen, hoewel de efficiëntie ervan is afgenomen doordat veel zoekmachines gebruikers tegenwoordig beter beschermen tegen schadelijke inhoud.

Jornt van der Wiel (foto), beveiligingsexpert bij Kaspersky: "Uit ons eerdere onderzoek naar cyberaanvallen op bezoekers van pornografische websites bleek dat in 2018 658.930 gebruikers slachtoffer werden van malware. Voor wat betreft zoekmachines in het algemeen raden we aan een vertrouwde beveiligingsoplossing te gebruiken om te voorkomen dat je via zoekmachines op verdachte en onbekende websites klikt."

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security