Gartner: I&O leiders ondersteunen business innovatie met disruptieve technologieën

15-12-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Gartner: I&O leiders ondersteunen business innovatie met disruptieve technologieën

Meer dan 60% van de infrastructuur en exploitatie (I&O) leiders stimuleert in 2025 business innovatie met behulp van disruptieve technologie. Dit is een flinke groei; op dit moment ligt dit percentage op 5%. Deze trends van infrastructuur-geleide disruptie ondersteunt groei van de I&O-functie binnen de organisatie.

Dit stelt onderzoeksbureau Gartner. "Naarmate bedrijven meer druk ervaren de operationele kosten te verlagen, zijn meer I&O leiders in een tactische in plaats van strategische rol gekomen - zij zijn in feite bewaarder van legacy infrastructuur geworden", stelt Katherine Lord, research vice president bij Gartner. "Dit heeft de I&O volwassenheid in het afgelopen decennium belemmerd. I&O leiders die de kracht van disruptieve technologieën zoals de cloud en kunstmatige intelligentie (AI) omarmen, ontdekken nieuwe kansen om als business innovators op te treden."

Met technologie waarde voor de business leveren

Infrastructuur-geleide disruptie is volgens Gartner het gebruik van I&O technologieën, processen, mensen en vaardigheden om disruptie te promoten en risico's te omarmen. "I&O leiders die de infrastructuur-geleide disruptie leiden zijn constant op zoek naar nieuwe manieren om met behulp van technologie waarde voor de business te leveren, in plaats van slechts te reageren op behoeften van belanghebbenden", zegt Lord.

IT-infrastructuur blijft volop in beweging, wat onder meer te danken is aan nieuwe technologieën die moderne, gedistribueerde infrastructuren complexer maken. Het erkennen van de noodzaak voor groei blijft in het digitale tijdperk relevant; 45% van de respondenten geeft in de Gartner 2019 I&O Executive Leaders Survey aan dat het vergroten van de volwassenheid in de top 3 doelen voor hun I&O organisatie staat. Het omarmen van technologieën als automatisering, edge computing en kwantumcomputing kan I&O leiders helpen hun infrastructuur volwassen te maken in voorbereiden op de volgende digitaliseringsgolf.

Transformatie

Gartner voorspelt dat de helft van de operationele taken waar I&O leiders verantwoordelijk voor zijn tot 2022 niet kunnen worden uitgevoerd met traditionele I&O vaardigheden. 66% van de I&O leiders verwacht daarnaast dat op cultuur gebaseerd gedrag hun flexibiliteit beperkt. 47% van de respondenten heeft dit nog niet in lijn gebracht met de culturele en organisatorische transformatie die zij hebben doorgemaakt.

"I&O leiders staan op een kritieke beslissing, waarbij zij kunnen kiezen disruptie te omarmen of afwachten", stelt Lord. "Voor wie de proactieve aanpak kiest, zijn vaardigheden, talent en cultuur van kritiek belang om in vroege fasen veranderingen te realiseren." Ook strategische afstemming en allianties met het C-level management is van kritiek belang voor de toekomst van I&O, stelt Gartner. Naarmate de business digitaler wordt, kunnen I&O leiders hun technologische expertise inzetten om samen met andere leiders kansen te verzilveren.

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie