Intel koopt AI chip specialist Habana Labs voor twee miljard dollar

17-12-2019 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Intel koopt AI chip specialist Habana Labs voor twee miljard dollar

Intel koopt de Israëlische AI chip specialist Habana Labs voor twee miljard dollar. De overname versterkt het kunstmatige intelligentie (AI) portfolio van Intel en versnelt zijn inspanningen in de opkomende, snelgroeiende AI-siliciummarkt, waarvan Intel verwacht dat het tegen 2024 meer dan 25 miljard dollar zal bedragen.

Habana werd opgericht in 2016 en heeft sindsdien al 120 miljoen dollar opgehaald, waaronder 75 miljoen bij het investeringsfonds van Intel vorig jaar. Deze zomer stelde het Gaudi voor, een AI-trainingsprocessor voor datacenters. Habana wordt nu onderdeel van Intel, maar blijft als een onafhankelijke businessunit in Tel Aviv gevestigd.

"Deze acquisitie bevordert onze AI-strategie, die klanten oplossingen biedt voor elke prestatiebehoefte - van het intelligente voordeel tot het datacenter", aldus Navin Shenoy, executive vice president en general manager van de Data Platforms Group bij Intel. "Meer specifiek, Habana laadt ons AI-aanbod voor het datacenter op met een krachtige trainingsprocessorfamilie en een op standaarden gebaseerde programmeeromgeving om veranderende AI-workloads aan te pakken."

De AI-strategie van Intel is gebaseerd op de overtuiging dat het benutten van de kracht van AI om bedrijfsresultaten te verbeteren een brede mix van technologie - hardware en software - en volledige ecosysteemondersteuning vereist. Tegenwoordig helpen Intel AI-oplossingen klanten om gegevens om te zetten in bedrijfswaarde en zorgen ze voor een significante omzet voor het bedrijf zo beweert Intel. In 2019 verwacht Intel meer dan 3,5 miljard dollar aan AI-aangedreven inkomsten te genereren, een stijging van meer dan 20 procent op jaarbasis. Samen kunnen Intel en Habana de levering van de beste AI-producten voor het datacenter versnellen en inspelen op de veranderende behoeften van klanten zo beweert Intel.

Shenoy vervolgde: “We weten dat klanten op zoek zijn naar programmeergemak met speciaal gebouwde AI-oplossingen, evenals superieure, schaalbare prestaties op een breed scala aan workloads en neurale netwerktopologieën. Daarom zijn we heel blij dat we een AI-team van Habana's kaliber hebben met een bewezen staat van dienst bij Intel. Onze gecombineerde IP en expertise zorgen voor ongeëvenaarde computerprestaties en efficiëntie voor AI-workloads in het datacenter.”

Habana zal een onafhankelijke businessunit blijven en zal worden geleid door het huidige managementteam. Habana zal rapporteren aan Intel's Data Platforms Group, de thuisbasis van Intel's portfolio van datacenter-klasse AI-technologieën. Deze combinatie geeft Habana toegang tot Intel AI-mogelijkheden, inclusief aanzienlijke bronnen die de afgelopen drie jaar zijn gebouwd met diepgaande expertise in AI-software, algoritmen en onderzoek die Habana zullen helpen schalen en versnellen.

Habana-voorzitter Avigdor Willenz heeft ermee ingestemd om als senior adviseur voor zowel de business unit als voor Intel te dienen. Habana blijft gevestigd in Israël, waar Intel ook een aanzienlijke aanwezigheid en een lange geschiedenis van investeringen heeft. Voorafgaand aan deze transactie was Intel Capital een investeerder in Habana.

"We hebben het geluk gehad om kennis te hebben gemaakt met en samen te werken met Intel, gezien de investering in Habana, en we zijn verheugd om officieel lid te worden van het team," zei David Dahan, CEO van Habana. “ Intel heeft een AI-team en -mogelijkheden van wereldklasse gecreëerd. We zijn verheugd om samen te werken met Intel om ons bedrijf te versnellen en op te schalen. Samen zullen we onze klanten sneller meer AI-innovatie leveren. ”

In de toekomst is Intel van plan volledig te profiteren van zijn groeiende portfolio van AI-technologie en -talent om klanten ongeëvenaarde computerprestaties en efficiëntie voor AI-workloads te leveren.

Intel maakt haast met AI

De voorbije jaren heeft Intel vele miljarden betaald voor verschillende AI-specialisten, waaronder Movidius, AlteraVertex.AI en het eveneens Israëlische Mobileye. Die overnames passen binnen de transformatie die Intel noodgedwongen doormaakt. Het bedrijf dat naam en faam maakte rond processors heeft de cruciale trein rond mobiele processors gemist, en is vastberaden om wel op de trein rond AI-processors te springen. Twee jaar geleden groepeerde Intel zijn activiteiten rond AI in één bedrijfsonderdeel. Dit jaar hoopt Intel 3,5 miljard dollar aan 'AI-gerelateerde' omzet te draaien, 20 procent meer dan vorig jaar. Het bedrijf verwacht dat de totale markt voor AI-siliciumchips tegen 2024 meer dan 25 miljard dollar zal bedragen. Daarin moet Intel vooral opboksen tegen concurrent Nvidia.

Habana's AI trainings- en inferentieproducten

De Gaudi AI Training Processor van Habana wordt momenteel ingezet bij geselecteerde hyperscale klanten. Verwacht wordt dat trainingen met een groot knooppunt op basis van Gaudi tot 4x een toename van de doorvoer zullen opleveren versus systemen die zijn gebouwd met hetzelfde aantal GPU's. Gaudi is ontworpen voor efficiënte en flexibele opschaling en opschaling van het systeem.

Bovendien heeft de Goya AI Inference Processor van Habana, die in de handel verkrijgbaar is, uitstekende inferentieprestaties aangetoond, waaronder doorvoer en realtime latentie in een zeer competitieve power-envelop. Gaudi voor training en Goya voor inferentie bieden een rijke, eenvoudig te programmeren ontwikkelomgeving om klanten te helpen hun oplossingen te implementeren en te differentiëren terwijl AI-workloads blijven evolueren met groeiende eisen op het gebied van computergebruik, geheugen en connectiviteit, aldus Intel.

Door: Witold Kepinski in samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Hardware