Wouter Hoeffnagel - 18 december 2019

Nederlanders staan positief tegenover 5G-toepassingen

Nederlanders staan positief tegenover 5G-toepassingen image

De meeste Nederlanders zijn positief over toepassingen die mogelijk, makkelijker of sneller worden door 5G-technologie. In de top10 staan monitoring-toepassingen bovenaan. Op een gedeelde eerste plaats bevinden zich monitoring van riolering en regenval om overstromingen te voorkomen en betere aansluiting van stoplichten op het verkeer. Verder staan er veel toepassingen op het gebied van gezondheid in de 'positieve' top 10. Het 5G-voordeel van lage latency komt pas naar voren bij operaties op afstand, op een achtste plek.

Dat blijkt uit het rapport 'Impact 5G in Nederland – Perspectief consumenten'. Een meerderheid van de Nederlanders is in meer of mindere mate bekend met de komst van het 5G-netwerk. 56 procent van de Nederlanders geeft aan bekend te zijn met 5G, 13 procent is volledig onbekend met de opvolger van de momenteel snelste mobiele technologie (4G/LTE). Vooral senioren zijn volledig onbekend zijn met 5G, terwijl 16-35 jarigen vaker aangeven wel bekend zijn met de technologie die vanaf 2021 4G moet gaan vervangen. Dat bleek eerder al uit een publicatie van Telecompaper tijdens het congres Telecom Insights over de impact van 5G.

Meeste Nederlanders positief over 5G-toepassingen

In het rapport over 5G en Nederlandse consumenten wordt behalve op de bekendheid met 5G ook ingegaan op mogelijke toepassingen en de verwachte invloed van de technologie op het dagelijkse leven. Behalve dat een meerderheid van Nederlanders (59%) zeker of mogelijk een impact van 5G verwacht, kijken de meeste Nederlanders ook positief tegen deze impact aan.

Zo verwacht 93 procent van de Nederlanders een positieve invloed van 5G als het gaat om monitoring-toepassingen: om overstromingen te voorkomen en om verkeer beter te geleiden. Het gaat daarbij onder meer om het plaatsen van sensors die de mate van verkeer monitoren om zo de werking van stoplichten beter op deze stromen af te stemmen. 5G is hier bijvoorbeeld belangrijk om de informatie en eventueel al inzichten van sensors razendsnel te verwerken en zo stoplichten realtime aan te sturen.

Monitoring chronische aandoeningen

Overwegend positief zijn Nederlanders ook over de mogelijkheid die 5G-technologie biedt om mensen met een chronische aandoening zoals hart- en vaatziekten thuis te monitoren. Informatie die via sensors wordt verzameld, zoals hartritme, kan dan bij afwijkingen direct voor een waarschuwing richting patiënt en zorgverleners zorgen. Nu vindt dergelijke controle slechts enkele malen per jaar plaats tijdens een consult in het ziekenhuis. Op beperkte schaal worden dergelijke e-health toepassingen nu al ingezet voor de monitoring van een reeks chronische aandoeningen.

Dezelfde positieve visie (ruim 80%) bestaat bij beveiliging van gebouwen met slimme sensors en camera's en bij sensors die aangeven wanneer afvalbakken vol zijn en geleegd moeten worden. In Engeland deed operator BT enkele jaren geleden al proeven met dergelijke monitoring. Dat bespaarde onder meer brandstof omdat er altijd een optimale afvalroute gereden wordt. Meer dan 60 procent van de Nederlanders denkt ook dat 5G kan helpen bij bij lantaarnpalen die alleen branden wanneer er iemand in de buurt is: dit kan positief uitpakken voor veiligheid en duurzaamheid (minder energieverbruik).

Minderheid positief over zelfrijdende auto's

Een minderheid van de Nederlanders is positief wanneer het gaat om zelfrijdende auto's en drones. In beide gevallen is rond de 40 procent van de Nederlanders positief over bijvoorbeeld leveranties van goederen zoals medicatie. Mogelijk hebben de lage percentages hier te maken met berichtgeving in de media over de gevaren van drones in het luchtruim en botsingen tijdens pilots met zelfrijdende auto's, waarbij doden en gewonden vielen.

Het onderzoek voor het rapport 'Impact 5G in Nederland – Perspectief consumenten' is uitgevoerd in november 2019, onder 1.000 Nederlanders. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd en opleiding naar CBS standaard. Het 5G-rapport is na registratie gratis beschikbaar.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!