Wouter Hoeffnagel - 18 december 2019

Minister Grapperhaus: Ik pleit niet voor het verzwakken van encryptie

Minister Grapperhaus: Ik pleit niet voor het verzwakken van encryptie image

Minister Grapperhaus ontkent te pleiten voor het verzwakken van encryptie. Met zijn pleidooi techbedrijven achterdeurtjes te laten inbouwen in versleuteling wil de minister naar eigen zeggen uitsluitend aandacht vragen voor het belang van opsporingsdiensten die hierdoor minder goed bij data kunnen.

Dit zegt minister Grapperhaus in een reactie op Kamervragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Grapperhaus pleitte eerder tegenover Nieuwsuur en Politico ervoor techbedrijven te verplichten een achterdeur in te bouwen in versleuteling die zij toepassen. Deze achterdeur moet opsporingsdiensten toegang geven tot versleutelde gebruikersdata. Grapperhaus zei hierbij dat het onmogelijk zou moeten zijn om encryptie te gebruiken om kinderporno uit te wisselen.

Grapperhaus stelt dat dit pleidooi niet in strijd is met het standpunt van het kabinet, dat luidt dat het niet wenselijk is om beperkende maatregelen te nemen rond de ontwikkeling, beschikbaarheid en het gebruik van encryptie. Met zijn pleidooi wilde de minister naar eigen zeggen alleen aandacht vragen voor de belangen van opsporingsdiensten. "De diverse betrokken belangen staan in bepaalde gevallen met elkaar op gespannen voet. Voor dergelijke gevallen is het nodig oplossingen te vinden die recht doen aan deze belangen en/of waarbij deze belangen zorgvuldig zijn gewogen. Daarvoor heb ik aandacht gevraagd", schrijft Grapperhaus.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!