Wouter Hoeffnagel - 27 december 2019

E-mailaanvallen leveren Europese security professionals hoge werkdruk op

E-mailaanvallen leveren Europese security professionals hoge werkdruk op image

Securityprofessionals in Europa een hoge werkdruk ervaren door e-mail aanvallen. Zeven procent van de IT-securityteams in Europa ontvangt meer dan 50 verdachte e-mails per dag, terwijl een derde (32%) dagelijks tussen de zes en 50 van deze e-mails ontvangt. Daarbij valt op dat organisaties in Europa het afgelopen jaar vaker (39%) reputatieschade hebben opgelopen dan het wereldwijde gemiddelde (27%).

Dit blijkt uit onderzoek van Barracuda. Hoewel slechts een klein deel (10%) van deze verdachte e-mails inderdaad frauduleus blijkt te zijn, zorgt de tijd die nodig is om deze grote aantallen e-mails te onderzoeken voor een hoge werkdruk bij security professionals. Acht op de tien respondenten zegt dat het onderzoeken van een e-mail aanval en nemen van maatregelen (indien nodig) gemiddeld ruim 30 minuten in beslag neemt. Bijna de helft (47%) zegt zelfs ruim een uur bezig te zijn met het onderzoeken van een e-mail aanval.

Meer stress

Deze hogere werkdruk heeft gevolgen voor het welzijn van IT security professionals: bijna vier op de tien ondervraagde IT-professionals zegt dat dit soort aanvallen zorgt voor meer stress. Zorgelijk is dat deze belangrijke medewerkers die hogere stress niet alleen tijdens werktijden ervaren, maar ook daarbuiten: 38% maakt zich ook buiten werktijd zorgen om e-mail aanvallen, terwijl maar liefst 16% wel eens privé afspraken heeft afgezegd vanwege zo'n aanval.

Een verdere bron van stress is gebrek aan vertrouwen in de beveiliging van de organisatie. Slechts 52% van de Europese respondenten is van mening dat de beveiliging het afgelopen jaar is verbeterd, vergeleken met gemiddeld 63% wereldwijd. Het onderzoek wijst tevens uit dat organisaties in Europa de grootste kans hebben om het slachtoffer te worden van een spearphishing aanval: bijna de helft (48%) van de Europese organisaties heeft het afgelopen jaar zo'n aanval meegemaakt.

Preventie van burn-out

De combinatie van een sterk toenemende vraag naar security-expertise en een groeiend tekort aan mensen met dit soort expertise, maakt de kans groter dat juist deze medewerkers vaker uitvallen met stress-gerelateerde klachten. Ook voor partners van Barracuda wordt de kans op uitval en langdurig ziekteverzuim van securityspecialisten groter. En dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van de dienstverlening en daarmee voor de continuïteit van de onderneming.

"De aandacht voor security is de afgelopen jaren gelukkig flink toegenomen. Het management van organisaties realiseert zich steeds meer dat effectieve cybersecurity niet alleen een noodzaak is, maar ook daadwerkelijk een concurrentievoordeel kan zijn", zegt Alain Luxembourg, regional director Benelux voor Barracuda. "Hoewel veel security- en monitoringprocessen inmiddels volautomatisch kunnen worden uitgevoerd, is er ook heel veel werk bij gekomen voor securityspecialisten. Het aantal aanvallen en incidenten dat onderzocht en aangepakt moet worden, blijft groeien. Dit alles betekent dat het risico op burn-out bij deze belangrijke medewerkers flink is toegenomen."

Preventieve stappen

Securitypartners zouden er goed aan doen om preventieve stappen te nemen om medewerkers te behoeden voor stress-gerelateerde klachten en burn-out. Een van de partijen die dit in Nederland biedt is BALLANCE, dat is gespecialiseerd in de preventie en de behandeling van burn-outklachten.

"Werkgevers kunnen wel degelijk iets doen om de kans op uitval door stress en burn-out te verlagen. Het is goed dat een grote securityleverancier zoals Barracuda deze risico's onderkent en zijn partners aanspoort om dit probleem proactief aan te pakken", zegt Remco Visscher, directeur bij BALLANCE. "Wij hebben een gepatenteerde aanpak ontwikkeld die de oorzaak van de stress meetbaar wegneemt. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën lossen we in 96% gevallen de symptomen en klachten blijvend op. Zo helpen we werkgevers en werknemers bij de aanpak van stress en burn-out, waarbij de nadruk ligt op preventie."

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!