Wouter Hoeffnagel - 31 december 2019

Universiteit Maastricht hervat onderwijs op 6 januari na cyberaanval

Belangrijke computersystemen van de Universiteit Maastricht (UM) die nodig zijn om het onderwijs te kunnen hervatten zijn vanaf 2 januari weer beschikbaar na een cyberaanval. De lessen kunnen op 6 januari weer van start.

Dit meldt de UM op haar website. De universiteit is op 24 december getroffen door ransomware. Dit is een vorm van malware die data en systemen in gijzeling neemt door deze te versleutelen. De aanvallers eisen vervolgens losgeld van slachtoffers die weer toegang willen tot hun bezittingen. Studenten en medewerkers van de universiteit kunnen sinds Kerstavond niet meer bij hun data en e-mail. Ook wetenschappelijke data is getroffen en onbereikbaar. De UM werkt samen met Fox-IT om systemen op te schonen en weer bruikbaar te maken.

De universiteit stelt hulplijnen beschikbaar waar studenten en medewerkers met vragen terecht kunnen. De herkansingen die in de week 6 januari gepland staan gaan gewoon door meldt de universiteit. Wel krijgen studenten een extra herkansingsmogelijkheid aangezien zij zich door de cyberaanval mogelijk niet voldoende hebben kunnen voorbereiden op de tentamens. Daarnaast wordt gewerkt aan een coulanceregeling voor studenten die aantoonbaar benadeeld zijn door de cyberaanval.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!