Redactie - 06 januari 2020

Hoe de blockchain de boekhoudindustrie volledig gaat vernieuwen

ADVERTORIAL

Het wordt doorgaans de toekomst van de infrastructuur van financiële services genoemd en de kans is groot dat jij als zzp'er de term meermaals voorbij hebt zien komen. Het fenomeen blockchain duikt meer en meer op wanneer het gaat over boekhouding en accountancy. Maar wat betekent het precies? Hoe kan het van invloed zijn op zzp'ers? En wat zijn alle voordelen van blockchain? We duiken er hieronder verder in.

Als zelfstandig ondernemer werk je vanuit huis of vanuit kantoor. In dat laatste geval is de kans aanwezig dat je dit doet vanuit een bedrijfspand waarin meerdere, zelfstandige bedrijven zijn gevestigd. Waarom we hierover beginnen? Nou – omdat we aan de hand van zo'n concreet voorbeeld het beste kunnen uitleggen wát de blockchain nu precies inhoudt.


Wie in zo'n bedrijfspand werkt, deelt tenslotte de bijbehorende kosten met andere ondernemers. De huur, bijvoorbeeld. De kosten voor het gas, water en licht. Wellicht de gezamenlijke kerstboom die jaarlijks in de centrale hal wordt geplaatst. En de kans is groot dat iedere ondernemer daarvoor een maandelijks, of misschien jaarlijkse, factuur ontvangt waarin de kosten voor dit soort uitgaves netjes worden gedeeld door het aantal zzp'ers dat ervan gebruik maakt.

Waarom is deze situatie niet ideaal?

Zo'n situatie is om meerdere redenen onwenselijk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat Ondernemer A veel meer licht en water verbruikt dan Ondernemer B, terwijl Ondernemer C weer meer licht nodig heeft dan Ondernemer B. En dat terwijl de beheerder van het pand iedereen opzadelt met eenzelfde factuur voor de gemaakte kosten.

Het kan ook zo zijn dat de beheerder wél rekening houdt met wat iedereen verbruikt en de gemaakte kosten derhalve niet evenredig verdeelt, maar baseert op wat alle ondernemers uitgeven. Is dat eerlijker? Misschien een beetje, maar niet helemaal. Het voordeel is dat Ondernemer A, die meer licht en water afneemt, ook meer betaalt dan de zuinigere Ondernemer B, maar hoe weet je dat de bedragen écht kloppen? Tenslotte heeft alleen de huisbaas inzicht in de facturen. Die moet je dan maar op zijn of haar blauwe ogen geloven...

Welke verbetering brengt blockchain met zich mee?

Sinds een aantal jaar ligt dé oplossing voor dit soort problemen in zicht: blockchain. Blockchain is een nieuwe manier van data verzamelen – en in het voorbeeld van het bedrijfspand kan dat voor een flinke verbetering zorgen.

Het houdt grofweg in dat via zo'n blockchain digitaal geregistreerd wordt hoeveel iedere ondernemer verbruikt. Het beheer van het pand verstuurt de facturen die hij binnenkrijgt en alles wordt pas geaccrediteerd op het moment dat alle betrokkenen hiervoor hun zegen geven. Het is dan veel beter te controleren of alle informatie klopt, daar waar de data in de blockchain niet is te manipuleren. Een blockchain wordt dan ook gezien als een objectieve dataset. Er zijn geen banken, overheden, notarissen en alle derde partijen nodig: iedereen kan alles controleren zónder tussenkomst van toezichthouders.

Waarom is het veiliger?

Het veilige karakter van de blockchain wordt veroorzaakt door de specifieke codering die wordt gebruikt. Alles wat in de blockchain wordt ingevoerd, wordt namelijk terugvertaalt naar een specifieke code van 64 tekens. Het unieke hiervan is dat deze codering niet meer is terug te vertalen, hetgeen manipulatie onmogelijk gemaakt en hackers en andere kwaadwilligen buitenspel zet. Wel zo handig – én veilig.

Welke voordelen heeft blockchain nog meer?

Naast de eerlijkheid en het veilige karakter, zijn er nog veel meer voordelen in verband te brengen met blockchain. Zo is het mogelijk om de technieken helemaal naar wens te modificeren. Je kunt hem bijvoorbeeld uitbreiden met verschillende betaalmogelijkheden, zoals iDeal. De optie tot betalen met cryptocurrency als Bitcoin is ook toe te voegen – helemaal afhankelijk van waar vraag naar is.

De blockchain werkt ook sneller door een toename van de automatisering. De zogenoemde audittijd wordt namelijk verminderd, daar waar een auditor voor de administratie zorgt. Vooral voor boekhouders en accountants is dat een flinke kostenbesparing. 

Al met al lijkt het erop dat blockchain dé toekomst van de boekhoudindustrie wordt. Het zorgt in ieder geval voor een flinke opschudding ten opzichte van de huidige situatie en het is dan ook erg logisch dat veel experts erg blij zijn met de interessante ontwikkeling. Blijf ook als zzp'er op de hoogte van de potentie die blockchain met zich meebrengt en houd ZZP Daily in de gaten voor interessante updates!

 

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!