Wouter Hoeffnagel - 06 januari 2020

Documenten tonen activiteiten van Cambridge Analytica in 68 landen

Duizenden uitgelekte documenten van het inmiddels opgedoekte databedrijf Cambridge Analytica geven inzicht in de werkwijze van het bedrijf. Via Twitter wil een klokkenluider de komende maanden naar verluid meer dan honderdduizend documenten publiceren gerelateerd aan werk van het bedrijf in 68 landen.

Cambridge Analytica was eerder betrokken bij een omvangrijk dataschandaal gerelateerd aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het bedrijf verzamelde data van 87 miljoen Facebook profielen. Deze data werd vervolgens misbruikt om Amerikaanse kiezers te beïnvloeden.

Activiteiten in andere landen

De nieuwe documenten die nu worden gepubliceerd geven inzicht in de activiteiten van Cambridge Analytica in andere landen. De documenten worden gepubliceerd via het Twitter-account @HindsightFiles, waar sinds nieuwjaarsdag wordt verwezen naar documenten gerelateerd aan verkiezingen in Maleisië, Kenia en Brazilië.

De documenten zijn naar verluid afkomstig van Brittany Kaiser, een klokkenluider die voorheen bij Cambridge Analytica werkte. Dezelfde documenten zijn naar verluid eerder opgevraagd aan onderdeel van het onderzoek van Robert Mueller naar Russische invloed op de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Zorgen over Amerikaanse verkiezingen

Kaiser geeft tegenover The Guardian aan zich grote zorgen te maken over de Amerikaanse presidentsverkiezingen die later dit jaar op de planning staan. Door zoveel mogelijk informatie naar buiten te brengen wil zij de VS naar eigen zeggen hiertegen beschermen. De documenten zijn afkomstig van haar e-mailaccounts en harde schijven. De gegeven geven volgens Kaiser een beeld van de omvang en het bereik van het werk van Cambridge Analytica.

Christopher Steele, die eerder bij de Britse inlichtingendienst MI6 leiding gaf aan een divisie die zich richt op Rusland, waarschuwt dat het Westen er niet in is geslaagd de daders die eerder de Amerikaanse verkiezingen beïnvloeden adequaat te straffen. De vooruitzichten op manipulatie bij de Amerikaanse verkiezingen van dit jaar zijn volgens Steele hierdoor alleen maar slechter geworden. Steele schreef eerder op basis van anonieme bronnen het zogeheten 'Steele dossier' over banden tussen de verkiezingscampagne van de huidige Amerikaanse president Donald Trump en de Russische overheid.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!