Universiteit Maastricht hervat activiteiten na ransomware-uitbraak

07-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Universiteit Maastricht hervat activiteiten na ransomware-uitbraak

De activiteiten van de Universiteit Maastricht zijn grotendeels hervat. De universiteit werd eind december getroffen door ransomware, waardoor nagenoeg alle systemen en e-maildiensten onbruikbaar waren.

De ransomware-uitbraak werd door de universiteit op 24 december bekend gemaakt. Onder meer de bibliotheek en het studentenportaal waren getroffen. De wetenschappelijke databases zaten in een ander systeem en zijn daardoor buiten schot gebleven.

Clop-ransomware

De universiteit is getroffen door de Clop-ransomware. Deze variant van de CryptoMix-ransomware dook begin 2019 voor het eerst op. De ransomware valt op doordat het is gericht op het versleutelen van volledige netwerken, waar de meeste ransomware probeert individuele systemen te versleutelen.

De Universiteit Maastricht meldt op haar website het grootste deel van haar werk inmiddels te hebben kunnen hervatten. Naar verwachting is Outlook inclusief de e-mail en agenda vandaag weer volledig beschikbaar. Alle e-mails die sinds 23 december zijn verstuurd worden alsnog afgeleverd, meldt de universiteit.

Terug naar nieuws overzicht
Security