Redactie - 08 januari 2020

Kamervragen rond problemen bij Centric en Oranjewoud

Kamervragen rond problemen bij Centric en Oranjewoud image

Er zijn kamervragen gesteld rond de problemen en commotie bij Centric en Oranjewoud, waarvan Gerard Sanderink eigenaar van is. De brief is opgesteld door CDA kamerleden Pieter Omtzigt, Erik Ronnes en Mustafa Amhaouch. De brief is verstuurd naar Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat en Wopke Hoekstra, minister van Financiën. Die zullen tzt een antwoord moeten geven.

Het gaat om de volgende vragen:

Vraag 1

Heeft u het afgelopen jaar kennisgenomen van de talrijke publicaties in TC Tubantia, Follow the Money, Het Financieele Dagblad en andere publicaties over de wijze waarop Centric en het beursgenoteerde Oranjewoud, bedrijven met duizenden medewerkers bestuurd worden?

Vraag 2

Deelt u de mening dat de gezondheid en continuïteit van deze bedrijven – met name Centric en het bouwbedrijf Strukton – van groot belang is voor Nederland, voor de werknemers en hun gezinnen en voor de (digitale) infrastructuur van Nederland?

Vraag 3

Klopt het dat de heer Sanderink, bestuurder en grootaandeelhouder bij beide ondernemingen, boekenonderzoek laat doen door mevrouw Van Rijbroek, terwijl de laatste volgens publicaties daartoe niet de bevoegdheid heeft volgens de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus?

Vraag 4

Hoe beoordeelt u het feit dat binnen korte tijd vrijwel de gehele top van Centric, een zeer belangrijke leverancier van overheden en financiële instellingen op ICT-gebied, vertrokken is?

Vraag 5

Hebben de problemen binnen Centric nog gevolgen voor de dienstverlening aan en de ICT-beveiliging van Nederlandse overheden of belangrijke instellingen zoals De Nederlandsche Bank en de Bank Nederlandse Gemeenten?

Vraag 6

Welke bewindspersonen en hoge ambtenaren hebben al brieven/e-mails (ook in de cc, bcc) ontvangen van directie en/of aandeelhouders van het bedrijf? Kunt u aangeven wat de inhoud was van die signalen en hoe daarop
geacteerd wordt?

Vraag 7

Kunt u omschrijven wanneer de Raad van Commissarissen van een bedrijf wettelijk moet ingrijpen bij een bedrijf?

Vraag 8

Voldoen de bedrijven (Centric, Oranjewoud, Strukton) aan de wettelijke vereisten voor de Raad van Commissarissen, zoals het minimum aantal commissarissen? Zo nee, hoe beoordeelt u dat dan gegeven de spanningen die zich voordoen?

Vraag 9

Indien er te weinig commissarissen waren/zijn bij een van de bedrijven, is er voldaan aan de vereiste om zo spoedig mogelijk weer het minimaal aantal commissarissen te hebben?

Vraag 10

Kunt u deze vragen een voor een en binnen drie weken beantwoorden?

Nieuws

IT-dienstverlener Centric krijgt veel aandacht in de media. Tubantia schreef recent een artikel over het vetrek van diverse topmanagers, de sfeer op de werkvloer en de grote afhankelijkheid die veel bedrijven en gemeenten hebben van Centric software. Centric reageert op zijn site met persberichten over 'Nepnieuws' en eigen interview met Centric baas Gerard Sanderink.

Tubantia analyseert onder andere dat sinds de komst van de zelfverklaarde cyberexpert Rian van Rijbroek het nogal onrustig is bij Centric, in ieder geval aan de top. Verder maken concurrenten zich klaar om een alternatief te zijn voor Centric. Zo zijn er inmiddels zijn diverse Centric topmanagers overgestapt naar Cegeka. Recent ging Centric cfo Rianne Jans exit. Verder zou François Zielemans zich hebben teruggetrokken als baas van het Cyber Defense Services onderdeel binnen Centric. Follow The Money schreef eerder begin december 2019 een analyse rond het gebeuren bij Centric en Van Rijbroek.

Centric meldt op zijn site dat het allemaal om 'nepnieuws' gaat waarbij enkele dagbladen op de korrel worden genomen: "Tubantia, Brabants Dagblad en de Gelderlander zijn onrechtmatig jegens de bedrijven van Gerard Sanderink, Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek." Verder is er op de Centric site een tekst van een interview met Gerard Sanderink gepubliceerd waar hij onder andere ingaat op de rechtszaak met zijn ex Brigitte van Egten en de inval van de FIOD bij Strukton.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!