Wouter Hoeffnagel - 09 januari 2020

Cybercriminelen eisen miljoenen dollars van GWK Travelex

Cybercriminelen eisen 6 miljoen dollar, omgerekend 5,3 miljoen euro, losgeld van GWK Travelex. Het geldwisselkantoor is getroffen door ransomware, waardoor systemen en websites van de organisatie al ruim een week offline zijn.

Dit meldt de BBC. De aanvallers claimen al zes maanden toegang te hebben tot het computernetwerk van GWK Travelex en 5GB aan gevoelige klantgegevens te hebben gedownload. Het zou onder meer gaan om creditcardgegevens, verzekeringsnummers en geboortedata. De aanvallers dreigen de informatie te verkopen indien het geldwisselkantoor niet tot betaling overgaat.

Geen melding van datalek

De Britse Information Commissioner's Office (ICO) meldt aan de BBC geen melding van een datalek te hebben van GWK Travelex. "Organisaties moeten de ICO binnen 72 uur nadat zij een lek van persoonlijke gegevens ontdekken melding maken, tenzij het geen risico oplevert voor de rechten of vrijheden van personen", licht een woordvoerder van de ICO toe. "Indien een organisatie besluit dat een incident niet gerapporteerd hoeft te worden, dienen zij dit zelf te documenteren en moeten zij kunnen uitleggen waarom rapporteren niet nodig was."

De Britse politie bevestigt een onderzoek te zijn gestart naar een cyberaanval met ransomware op een buitenlands geldwisselkantoor. GWK Travelex wordt niet met naam genoemd. GWK Travelex meldt samen te werken met de de politie en een team van IT-specialisten en externe cyberexperts te hebben ingeschakeld.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!