IBM belicht tijdens CES zijn quantum computing innovaties

10-01-2020 | door: Witold Kepinski

IBM belicht tijdens CES zijn quantum computing innovaties

IBM deed tijdens CES een aantal aankondigingen over quantum berekeningen. De uitbreiding van het IBM Q Network bereikte een mijlpaal: bijna 100 organisaties werken nu samen met IBM om de technologie verder te ontwikkelen en praktische toepassingen te verkennen. Delta Airlines, Anthem en het Los Alamos National Lab sluiten zich aan bij het grootste beschikbare commerciële quantum computing programma, dat bestaat uit Fortune 500-bedrijven, startups, academische instellingen en onderzoekslaboratoria met toegang tot 's werelds grootste vloot van kwantumcomputersystemen.

IBM en Daimler onthulden het eerste onderzoek naar de volgende generatie autobatterijen. De twee bedrijven gebruiken een kwantumcomputer om de chemische samenstelling van lithium-zwavelbatterijen te simuleren, die volgens experts een hogere energiedichtheid biedt dan zijn voorganger, lithium-ionbatterijen. Het doel is om met behulp van een kwantumcomputer op een dag een geheel nieuwe, krachtigere en oplaadbare batterij te ontwerpen.

IBM onthulde verder een nieuwe wetenschappelijke mijlpaal met het hoogste kwantumvolume tot nu toe. De prestaties zijn metrisch verdubbeld van 16 naar 32. Quantum Volume is een meting die bepaalt hoe krachtig een kwantumcomputer is, en zal zijn, om "Quantum Advantage" te bereiken, een punt waarop kwantumtoepassingen een significant, praktisch voordeel opleveren dat verder gaat dan wat klassieke computers alleen kunnen.

Tot slot hield Dario Gil, directeur van IBM Research, een SuperSession, waar hij samen met leiders van Daimler AG en ExxonMobil besprak hoe quantum computing de computer en de wereld zoals we die kennen radicaal zal veranderen en waarom velen van mening zijn dat kwantum het volgende grote ding is in de technologie. Concreet werd er ingegaan op de enorme waarde die het mogelijk maakt door nieuwe medicijnen en materialen, batterijen die 1000x sterker zijn, efficiënte toeleveringsketens en nieuwe transportsystemen.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Software