Wouter Hoeffnagel - 13 januari 2020

'Facebook Messenger is pas over jaren net zo goed beveiligd als WhatsApp'

Facebook Messenger wordt op termijn voorzien van end-to-end encryptie. Het duurt echter nog jaren voordat de chatdienst net zo goed beveiligd is als WhatsApp, dat eveneens onderdeel uitmaakt van Facebook.

Dit zegt softwareontwikkelaar Jon Millican van Facebook tegen Wired. WhatsApp is voorzien van end-to-end encryptie. Berichten worden hierbij versleuteld op het apparaat van de verzender en pas weer ontsleuteld op het apparaat van de ontvanger. Dit betekent in de praktijk dat communicatie altijd versleuteld wordt verstuurd. Indien communicatie wordt onderschept door derden, kunnen zij dit dataverkeer hierdoor niet inzien.

Niet standaard ingeschakeld

End-to-end encryptie is wel beschikbaar in Facebook Messenger via de optie 'Geheim gesprek'. De optie staat echter niet standaard ingeschakeld. Om Messenger en WhatsApp te integreren wil Facebook hier verandering inbrengen. Dit is volgens Millican echter uitdagend. "Hoewel we voortgang hebben gemaakt in de planning, blijkt het toevoegen van end-to-end encryptie aan een bestaand systeem ongelofelijk uitdagend te zijn en een fundamenteel andere denkwijze voor nagenoeg alles te vereisen", aldus de ontwikkelaar.

Millican verwacht dan ook niet dat end-to-end encryptie binnen enkele jaren standaard is ingeschakeld. Dit is opvallend, aangezien een woordvoerder van Facebook aan Wired laat weten te verwachten dat nog dit jaar de eerste stappen worden gezet met interoperabiliteit tussen WhatsApp, Facebook Messenger en de chatfunctie van Instagram.

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!