Wouter Hoeffnagel - 16 januari 2020

Amerikaanse president roept Apple op iPhones te ontgrendelen

De Amerikaanse president Donald Trump roept Apple op een tweetal iPhones in een terrorismezaak te ontgrendelen. De president schaart zich hiermee achter het Amerikaanse ministerie van Justitie, die eerder een vergelijkbare oproep deed.

Een leerling van de Saudische luchtmacht schoot op 6 december op een Amerikaanse marinebasis in Florida drie mensen door en verwonden acht personen. De aanval wordt gezien als een terroristische aanval. De schutter bleek twee iPhones bij zich te dragen. De FBI vraagt Apple deze iPhones te ontgrendelen om toegang te krijgen tot de data op de smartphones.

Apple: Geen achterdeuren

Apple stelt echter de apparaten niet te kunnen ontgrendelen. Het bedrijf wil geen achterdeuren inbouwen in de versleuteling van zijn smartphones. Een dergelijke achterdeur kan volgens het techbedrijf ook misbruikt worden door kwaadwillenden. Daarnaast vreest Apple indien het gehoor geeft aan de oproep dat ook buitenlandse overheden dergelijke verzoeken zullen indienen.

Het Amerikaanse riep Apple eerder deze week al op de apparaten te ontsleutelen. Een week daarvoor ontving Apple over hetzelfde onderwerp ook al een brief van de FBI. President Trump voert de druk nu dus nog verder op. Hij wijst er hierbij onder meer op Apple tijdens de handelsoorlog met China uit de wind te hebben gehouden.

Apple verrast

De New York Times meldt dat Apple verrast is over de snelle escalatie van het conflict. Binnen het bedrijf zou onder meer onvrede bestaan dat de Amerikaanse overheid weinig moeite heeft gedaan om de apparaten zelf te ontsleutelen, bijvoorbeeld met hulp van andere bedrijven. Zo meldt de Amerikaanse krant dat de schutter een iPhone 5 en iPhone 7 Plus bij zich droeg. Deze smartphones - die in 2012 en 2016 uitkwamen - bevatten een verouderde versie van Apple’s versleuteling. Beveiligingsexperts wijzen erop dat tenminste twee hackbedrijven - Cellebrite en Grayshift - inmiddels in staat zijn deze beveiliging te kraken.

Burgerrechtenorganisatie ACLU noemde het standpunt van het Amerikaanse ministerie van Justitie eerder gevaarlijk. "Dit is groter dan welke iPhone dan ook: de eis van de overheid verzwakt de beveiliging van miljoenen iPhones en is ongrondwettelijk", zegt ACLU op Twitter. "Er bestaat simpelweg geen manier voor Apple, of ieder ander bedrijf, om de FBI toegang te geven tot versleutelde communicatie zonder dit ook te leveren aan buitenlandse autoritaire overheden en onze verdediging tegen criminelen en hackers te verzwakken."

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!