Cybercriminelen maken slachtoffers met datalekvergoeding

Jornt van der Wiel

19-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Cybercriminelen maken slachtoffers met datalekvergoeding

Cybercriminelen zetten een nieuwe truc voor online fraude in waarbij mensen onterecht kunnen denken dat ze recht hebben op een vergoeding voor gelekte persoonlijke gegevens. Om deze vergoeding te ontvangen vertellen scammers hen dat zij een tijdelijk Amerikaans social security-nummer moeten kopen voor ongeveer 9 dollar per stuk. Er zijn al mensen gedupeerd in Rusland, Algerije, Egypte, de VAE en andere landen. Voor zover bekend, zijn er nog geen Nederlandse slachtoffers.

Hiervoor waarschuwt Kaspersky Lab, dat de aanval onlangs ontdekte. De scam die door het beveiligingsbedrijf is geïdentificeerd betreft een website die zogenaamd eigendom is van het Personal Data Protection Fund, dat is opgericht door de US Trading Commission. Dit niet bestaande fonds betaalt volgens de aanvallers een vergoeding aan personen die mogelijk het slachtoffer zijn geworden van gelekte persoonlijke gegevens. De vergoeding is beschikbaar voor inwoners uit alle landen van de wereld.

Gegevens invoeren

Als je geïnteresseerd bent, biedt de site aan om te controleren of er ooit gebruikersgegevens van jou zijn gelekt. Hiervoor moet je je achternaam, voornaam, telefoonnummer en socialmedia-accounts invullen. Als je dit hebt gedaan, wordt een waarschuwing getoond die aangeeft dat er gegevens, zoals foto's, video's en contactgegevens, zijn gelekt waardoor je recht hebt op een vergoeding van duizenden dollars. Je wordt vervolgens niet gevraagd om alleen je rekeningnummer in te voeren en te wachten tot je de betaling ontvangt; gebruikers moeten hun eigen social security-nummer opgeven (SSN – een negencijferig nummer dat wordt toegekend aan Amerikaanse staatsburgers en permanente en tijdelijke ingezetenen met een baan).

Wat je ook doet - of je nu geen SSN hebt of het juiste bestaande SSN invoert - de website zal melden dat er fouten zijn opgetreden en er wordt tegen een betaling van 9 dollar een tijdelijk SSN aangeboden. Na akkoord wordt het slachtoffer doorgestuurd naar een betalingsformulier in het Russisch of Engels met de aankoopprijs in respectievelijk roebel of dollar. Het specifieke formulier is afhankelijk van het IP-adres van het slachtoffer.

'De scammers zijn waarschijnlijk Russisch'

“De scammers zijn waarschijnlijk Russisch, wat blijkt uit het verzoek om betaling in roebel. Ook zijn er de verdachte overeenkomsten van de scam met andere aanbiedingen om gemakkelijk geld te verdienen, waar inwoners van Rusland en het GOS al regelmatig zijn ingetuind. De e-bait in die scams varieert, maar de scams zijn meestal in het Russisch. Toen sommige organisaties gebruikers eenmaal gingen uitbetalen, zagen oplichters kans om hier ook munt uit te slaan”, aldus Jornt van der Wiel (foto), beveiligingsexpert bij Kaspersky.

Om jezelf te beschermen tegen de potentiële risico's van online fraude, adviseren de experts van Kaspersky het volgende:

  • Vertrouw aangeboden betalingen niet. Als iemand een grote uitbetaling belooft voor zoiets eenvoudigs als deelname aan een enquête, is dit vrijwel zeker een scam. En als je gevraagd wordt om een bedrag te betalen om de vergoeding te kunnen ontvangen, kun je er helemaal zeker van zijn dat je wordt opgelicht.
  • Gebruik betrouwbare informatiebronnen. Zoek naar de organisatie om te zien of deze daadwerkelijk bestaat. Is dit het geval, bekijk de website dan goed. Let op het taalgebruik: een gerenommeerde organisatie publiceert geen tekst die barst van de (type)fouten.
  • Gebruik een betrouwbare beveiligingsoplossing, zoals Kaspersky Security Cloud, voor uitgebreide bescherming tegen diverse soorten dreigingen.

Lees hier meer over de datalekscam.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security