Waarom is SD-WAN zo populair?

Sean Duca

20-01-2020

Waarom is SD-WAN zo populair?

Bedrijven wenden zich steeds meer tot software gedefinieerde wide-area-netwerken of SD-WAN's om de kosten te verlagen, de gebruikerservaring te verbeteren en de connectiviteit van en naar de cloud te versterken. SD-WAN's zijn met name waardevol voor filialen omdat ze niet alleen de bandbreedtekosten aanzienlijk verlagen, maar IT- en beveiligingsteams ook in staat stellen meer zichtbaarheid en controle te krijgen. Dit biedt een kans voor een enorme verbetering van de cyberbeveiliging.

Het onderzoeksbureau IDC heeft opgemerkt dat SD-WAN één van de populairste segmenten van de markt voor bedrijfsnetwerken blijft, met samengestelde jaarlijkse inkomsten die met 30,8% groeien tot 2023, wanneer de markt naar verwachting 5,25 miljard dollar zal bereiken. IDC zegt dat één van de belangrijkste factoren is dat traditionele WAN's van bedrijven "niet voldoen aan de behoeften van de moderne digitale business van vandaag, vooral als het gaat om het ondersteunen van SaaS-apps en multi- en hybride cloudgebruik."

Met traditionele WAN-oplossingen die in verval zijn, wat maakt SD-WAN-technologie dan zo belangrijk voor het versterken van de cloudomgevingen van vandaag?

1. SD-WAN verbetert de gebruikerservaring

Het leveren van een geweldige gebruikerservaring staat voorop in het huidige tijdperk van digitale transformatie en modernisering van de werkplek. Slimme bedrijven realiseren zich dat het niet alleen gaat om het leveren van deze ervaring aan klanten; het gaat er ook om ervoor te zorgen dat werknemers een geweldige ervaring hebben, waar ze zich ook bevinden.

In tegenstelling tot MPLS-verbindingen, vereisen SD-WAN's geen backhaul naar een datacenter, zodat filialen gemakkelijker verbinding kunnen maken met internet. Dit vertaalt zich in betere prestaties, lagere latency en beter presterende connectiviteit. Het vermindert ook de tijd en moeite die nodig is om filialen op te zetten en te beheren, zodat gebruikers sneller toegang hebben tot applicaties. En naarmate meer organisaties big data-analyse, machine learning en kunstmatige intelligentie omarmen, maakt SD-WAN het gemakkelijker om intelligentie aan filialen te leveren omdat gegevens dichter bij de edge liggen.

2. SD-WAN vereenvoudigt bewerkingen

IDC zegt dat één van de belangrijkste factoren achter de groei van de SD-WAN-markt is dat "ondernemingen geïnteresseerd zijn in eenvoudiger beheer van meerdere verbindingstypen in hun WAN om de prestaties van applicaties en de gebruikerservaring te verbeteren." SD-WAN laat bedrijven gebruik maken van verschillende transportmogelijkheden services, inclusief MPLS, VPN en LTE, met behulp van routingbeleid. Dit betekent dat IT- en netwerkteams apparaten niet opnieuw hoeven te configureren.

SD-WAN maakt gebruik van automatisering om cloud-connectiviteit te vereenvoudigen, terwijl het gecentraliseerde controle biedt via een schaalbare SD-WAN-hub. Dit maakt het eenvoudiger om nieuwe gebruikers en externe kantoren aan boord te nemen. Bovendien kan je met de juiste oplossing SD-WAN toevoegen in jouw eigen tempo, met behulp van elke combinatie van cloud- en on-premises implementatiemodellen, zodat jouw teams niet hoeven te verwijderen en vervangen wat er al is.

3. SD-WAN verlaagt filiaalkosten

Het oudere paradigma van het backhauling van verkeer van filialen naar het datacenter en weer terug is niet alleen een prestatiedruk, het is ook duur. IT-teams hebben op locatie apparatuur nodig, die kapitaaluitgaven en extra operaties/personeelskosten vereist. Bovendien betaal je veel om MPLS-verbindingen van telecomaanbieders te gebruiken. SD-WAN verlaagt de bandbreedtekosten drastisch en vereist nauwelijks dezelfde inzet voor hardware of IT-personeel.

4. SD-WAN Maakt multi-cloudomgevingen mogelijk

Zie het onder ogen, wij opereren in een multi-cloud wereld. Als de jouwe is zoals de gemiddelde onderneming, gebruik je vier tot vijf verschillende clouds voor een breed scala aan services. Het draait allemaal om jouw bedrijf - met de cloud kan je sneller, wendbaarder, kostenefficiënter en innovatiever zijn. SD-WAN maakt het veel eenvoudiger om jouw multi-cloudomgeving te beheren en om de connectiviteit te ondersteunen die jouw filialen nodig hebben om de cloud van hun keuze te benutten.

Met de juiste SD-WAN-oplossing kan je de afhankelijkheid van het overbelaste openbare internet beperken, terwijl de controle, het beheer en de zichtbaarheid van de connectiviteit van filialen met de cloud worden gecentraliseerd.

5. SD-WAN kan cybersecurity enorm versterken

Ik ben zover gekomen zonder me te veel te richten op cybersecurity, maar dit is wel waar uiteindelijk alle wegen naartoe leiden. Eén van de belangrijke redenen voor de populariteit van SD-WAN is dat het grote verbeteringen in cybersecurity mogelijk maakt en tegelijkertijd de kosten verlaagt, de operaties vereenvoudigt, enz. Met SD-WAN kunnen IT- en beveiligingsteams een holistische zichtbaarheid en controle over connectiviteit verkrijgen, op voorwaarde dat ze de juiste oplossingen gebruiken.

In het verleden was connectiviteit de motor achter SD-WAN; in de toekomst zal beveiliging de bestuurder zijn.

Dat betekent het gebruik van oplossingen zoals een Zero Trust-architectuur en native beveiliging, waarbij gebruik wordt gemaakt van een centrale beheerhub die connectiviteit en beveiliging combineert voor een holistisch beeld. IT- en beveiligingsteams beschermen tegen alle soorten aanvallen in filialen, met behulp van rijke beveiligingsgegevens, automatisering, bedreigingsinformatie en machine learning.

Wanneer een technologie groeit met een snelheid van meer dan 30% kan je verwachten dat het aanzienlijke bijdragen zal leveren aan jouw bedrijf en aan jouw strategische langetermijndoelen. SD-WAN is zo'n technologie. Het kan je op weg helpen naar een veiliger gebruik van internet. Geloof me, dat is een weg die je wilt nemen.

Door: Sean Duca (foto), Vice President, Regional Chief Security Officer, Azië Pacific en Japan voor Palo Alto Networks

Terug naar nieuws overzicht

Tags

People