Microsoft annonceert ambitieus klimaat programma

Brad Smith, Amy Hood en Satya Nadella

20-01-2020 | door: Witold Kepinski

Microsoft annonceert ambitieus klimaat programma

Microsoft is van plan tegen 2030 CO2 negatief zijn. Dit melden Microsoft President Brad Smith, Chief Financial Officer Amy Hood en CEO Satya Nadella in een blog.

Tegen 2050 zal Microsoft alle koolstofuitstoot verwijderen die het bedrijf sinds de oprichting in 1975 direct of elektrisch heeft uitgestoten. Het gaat om directe emissies van het bedrijf als ook de CO2 uitstoot in de gehele supply- en waardeketen. Microsoft wil dit bewerkstelligen met bebossingsprojecten, maatregelen om koolstof in de bodem te binden, bio-energie en directe CO2 terugwinning dat in de lucht hangt. Ook worden politieke initiatieven ondersteund die CO2 willen reduceren.

Datacenters

Microsoft speelt in op het sentiment dat de IT-industrie ook verantwoordelijk is voor de klimaatverandering door het hoge elektriciteitsverbruik van onder andere datacenters. Volgens sommige onderzoeken stoten cloud infrastructuur & applicaties en streamingdiensten meer CO2 uit dan de hele luchtvaart industrie.

Partners

Nadella benadrukt dat er nog geen processen beschikbaar zijn om zeer grote hoeveelheden CO2 uit de atmosfeer te verwijderen. Microsoft heeft daarom een fonds van 1 miljard dollar opgericht om technologie topeassingen te ontwikkelen die het CO2-negatief kunnen maken. Microsoft partners en leveranciers worden ook bij het initiatief betrokken.

Vanaf 2021 wordt bij de selectie van leveranciers expliciet rekening gehouden met de betrokkenheid rond CO2 reductie aldus Microsoft. Microsoft introduceert voorzichzelf een CO2-belasting van 15 dollar per ton CO2.

Lees meer op de site van Microsoft.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud