EU wil verplichte universele oplader voor mobiele apparaten

21-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

EU wil verplichte universele oplader voor mobiele apparaten

De Europese Commissie wil het gebruik van universele oplader voor alle mobiele telefoons, tablets, e-book readers en andere draagbare apparaten verplicht maken. De maatregel lijkt vooral gericht op Apple, die tot nu toe vasthoudt aan zijn gepatenteerde Lighting-connector.

De EU pleit al langer voor een dergelijke universele oplader. Zo riep de Europese Commissie in 2011 al op tot het gebruik van micro-USB als gestandaardiseerde connector op opladers. Veel Android-smartphones maken al enkele jaren gebruik van een standaard oplader, die door de jaren hen van verschillende varianten USB-connectors zijn voorzien.

Lightning-connector

Apple is tot nu toe echter niet overstag gegaan en houdt vast aan zijn Lightning-connector. Deze connector is gepatenteerd, waardoor de verkoop van Lighting-kabels en -accessoires het bedrijf omzet oplevert. Opvallend genoeg schaarde ook Apple zich in 2011 achter het pleidooi van de Europese Commissie voor het gebruik van micro-USB. In 2012 kondigde het bedrijf echter desondanks de Lightning-connector aan.

Nu kondigt de Europese Commissie aan met bindende maatregelen te komen om tot een universele oplader te komen. Met een dergelijke oplader wil de commissie onder meer de hoeveelheid elektronisch afval terugdringen. Per jaar ontstaat naar schatting ruim 51.000 ton afval door oude opladers.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility