Atos supercomputer optimaliseert weersvoorspellingen ECMWF

21-01-2020 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Atos supercomputer optimaliseert weersvoorspellingen ECMWF

Atos heeft een vierjarige overeenkomst met een contractwaarde van ruim 80 miljoen euro gesloten met het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). Als onderdeel van deze overeenkomst zet zij haar BullSequana XH2000 supercomputer in.

Als resultaat van de overeenkomst wordt de rekenkracht van ECMWF vervijfvoudigd en worden honderden onderzoekers in meer dan 30 landen in Europa ondersteund met weersvoorspellingen op de middellange en lange afstand. Het stelt hen in staat om de kans op en intensiteit van extreme weersomstandigheden van te voorspellen.

Atos heeft met succes BullSequana-systemen geleverd aan Europese supercomputing-centra die zich richten op onderzoek naar of het doen van weersvoorspellingen en ontwikkelen van klimaatmodellen. Onder deze spelers zijn Meteo France, het Duitse Climate Computing Centrum, het Spaanse AEMet, het KNMI in Nederland en het Plymouth Marine Laboratory in het Verenigd Koninkrijk. Atos is ook partner van ECMWF en andere nationale meteorologische instituten die zijn verbonden aan de Europese projecten ESCAPE2 en ESIWACE2, die zijn gericht op de ontwikkeling van nieuwe weermodellen.

ECMWF is gevestigd in Reading in het Verenigd Koninkrijk en is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie die wordt ondersteund door 34 lidstaten in heel Europa. Het instituut beschikt over het grootste archief ter wereld van numerieke data voor weersvoorspellingen. Het systeem wordt in 2020 geleverd aan en geïnstalleerd in het datacenter van ECMWF in Bologna, Italië en is vanaf 2021 operationeel. Atos zet lokaal E4 Computer Engineering in om het systeem te beheren en onderhouden.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware