Redactie - 23 januari 2020

Premier Rutte wil meer grip op ontwikkeling van AI

De overheid moet meer grip krijgen op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Dit zegt premier Mark Rutte (foto) op een bijeenkomst op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. Rutte staat positief tegenover de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en verwacht dat de technologie voor een grotere verandering gaat zorgen dan de komst van het internet.

Dit meldt NU.nl. Rutte ziet voordelen in het gebruik van AI, onder meer op het gebied van landbouw, zelfrijdende auto's en zorg. Tegelijkertijd ziet de premier ook de noodzaak de ontwikkeling van AI te reguleren. "We moeten wel reguleren op het gebied van data, privacy en transparantie", tekent NU.nl op uit de mond van Rutte. "De Europese Unie is de grootste datamijn ter wereld. Iedereen wil bij die gegevens komen. Regulering is dan cruciaal, maar het onafhankelijk denken van mensen in elke bevolkingslaag is de sterkste vorm van regulering."

'Niet doorslaan'

Rutte wil echter niet doorslaan met regels. "Laten we niet te angstig zijn. Als we doorslaan, rijst een nieuwe vraag: wie controleert de toezichthouder? Want die krijgt dan wel heel veel macht", aldus Rutte.

De premier deed zijn uitspraken in een gesprek over technologische ontwrichting met historicus Yuval Noah Harari, bekend van onder meer zijn boek 'Sapiens'. Harari is sceptischer over AI en waarschuwt dat automatisering miljoenen banen kan kosten. Ook vreest de historicus dat met name ouderen moeite zullen hebben zich te laten omscholen, waardoor zij lastig meekomen met de ontwikkeling.

Transparantie

Harari waarschuwt echter ook voor de noodzaak algoritmes transparant te houden. Zo vreest de historicus dat algoritmes in de toekomst beslissingen kunnen nemen die voor de mens onbegrijpelijk zijn.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!