Demonstranten die zich tegen Huawei's Meng Wanzhou uitlevering verzetten mogelijk betaald

24-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Demonstranten die zich tegen Huawei's Meng Wanzhou uitlevering verzetten mogelijk betaald

Demonstranten die eerder deze week in het Canadese Vancouver protesteerden tegen de uitlevering van Huawei CFO Meng Wanzhou aan de Verenigde Staten (VS) zijn mogelijk betaald. Verschillende demonstranten melden een bedrag van 100 dollar beloofd te zijn.

Dit meldt de lokale nieuwswebsite theBreaker, die met enkele demonstranten sprak. De rechtbank in Vancouver behandelde op 20 januari de uitlevering van Meng aan de VS. Buiten de rechtbank verzamelde zich een groep demonstranten die tegen de uitlevering van de CFO van Huawei prosteerden. Zij hielden borden omhoog met onder meer de teksten 'Free Ms. Meng Equil Justice!' en 'Bring Michael home, Trump stop bullying us'. De naam Michael verwijst vermoedelijk naar de Canadese diplomaten Michael Kovrig en Michael Spavor, die in China vastzitten op verdenking van spionage. De arrestatie van het tweetal wordt gezien als een vergelding voor de arrestatie van Meng.

Betaald en voorgelogen

Een van de demonstranten meldt echter betaald te zijn en te zijn voorgelogen. De anonieme demonstrant stelt een bedrag van 100 dollar beloofd te zijn om deel te nemen aan de opnames van een videoclip. "Ik dacht dat een scene gefilmd werd waarbij iemand uit een auto stapte", zegt de demonstrant tegen theBreaker. "Ik was hier ok mee. Toen echter journalisten arriveerden voelde ik mij minder goed hierover. Ik heb niets fout gedaan." De demonstrant zegt hierop vragen te hebben gesteld aan de organisatie, die uitsluitend met ontwijkende antwoorden zijn beantwoord.

Een andere demonstrant - Julia Hackstaff - beaamt het verhaal op Instagram. Hackstaff spreekt over 'oplichting' en stelt benaderd te zijn als achtergrondartiest. Haar werd een bedrag van 100 dollar beloofd om gedurende twee uur deel te nemen aan opnames. "Om een kort verhaal kort te maken: het bleek niet om een acteerklus te gaan, maar ook een echte demonstratie. Dit realiseerde ik mij in de eerste vijf minuten na aankomst, nadat ik de vreemde instructies kreeg een bord op te houden en onmiddellijk werd benaderd door een journalist."

"Ik schreef naar de persoon die contact met mij heeft gelegd om te vragen wat er gebeurde en of wat wij aan het doen waren echt was. Hij bevestigde na enkele minuten dat dat inderdaad het geval was", schrijft Hackstaff.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

juridisch