Minio brengt S3 succesvol naar de private cloud

29-01-2020 | door: Hans Steeman

Minio brengt S3 succesvol naar de private cloud

De in Palo Alto gevestigde startup Minio mag voor de Dutch IT-channel lezers geen onbekende meer zijn. Minio heeft tot doel gesteld private object storage in de vorm van het S3-protocol naar de massamarkt te brengen. Het concept is gebaseerd op open-source software en ook in Nederland zeer succesvol met een snelgroeiende schare gebruikers. Want hoewel de startup in Californië gevestigd is, is de Europese markt voor het bedrijf de grootste en Nederland daarbinnen de belangrijkste.

Dat Minio zo succesvol is, komt door de groeiende gemeenschap van architecten en ontwikkelaars die elkaar via Slack bereiken. Zij delen met elkaar het gemak waarmee via de Minio-software een S3 compatibele object storage gemaakt kan worden. Minio CEO en co-founder Anand Babu Periasamy (foto): “Het resultaat tot nu toe: meer dan 2 miljoen gebruikers met een jaarlijkse groei boven de 200%, een jaarlijkse groei van het aantal downloads met 365% en 75% jaarlijkse groei in de Docker pulls”.

Kortom een extreme groei voor deze open-source gemeenschap. Via dit concept zijn ook steeds meer banken Minio gaan gebruiken. Andere grote Minio-gebruikers zijn: Uber, Apple en Nutanix. Nutanix blijkt ook een goede springplank voor de nieuwe gebruikers te zijn. Via de apps en hun developers wordt de S3 compatibele object storage door bedrijven naar binnen gehaald en verschuift dan naderhand door als een stabiele rots in de branding vanuit de development omgeving naar de productie omgevingen. Wat begon als shadow IT groeit dan door tot solide en essentiële componenten in de backoffice. Het gebruik van de open source software is weliswaar gratis, de schare gebruikers die uiteindelijk wil gaat betalen voor goede support groeit hard genoeg om de winstgevendheid van Minio te borgen.

Een opvallende aankondiging is dat VMware nu ook Minio gaat gebruiken ten behoeve van de S3 opslag voor de Kubernetes PODs. De verklaring is niet moeilijk: VMware is overstag gegaan en heeft Kubernetes omarmd. Dit als alternatief voor de eigen vSphere virtuele machines. Er kan veel beter maatwerk geleverd worden dankzij het containerized concept. Het is evident: cloud based services werken via containers en niet via losse virtuele machines. Een reden waarom VMware mee moet.

Door: Hans Steeman

Terug naar nieuws overzicht