Apple moet 85 miljoen dollar schadevergoeding betalen voor patentinbreuk

28-01-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Apple moet 85 miljoen dollar schadevergoeding betalen voor patentinbreuk

Apple moet een schadevergoeding van 85,23 miljoen dollar betalen aan het Canadese patentbedrijf WiLAN. Het Amerikaanse techbedrijf maakt inbreuk op een tweetal patenten van WiLAN met betrekking tot draadloze communicatie.

Dit oordeelt een Californische rechter. De zaak draait om twee patenten gerelateerd aan technologie die het mogelijk maakt gelijktijdig te bellen en data te downloaden, meldt Bloomberg. De rechter oordeelt dat Apple zonder licentie gebruik maakt van deze patenten.

Schade verkeerd berekend

Apple werd in augustus 2018 ook al schuldig bevonden in de zaak en moest WiLAN oorspronkelijk 145,1 miljoen dollar betalen. Een rechter oordeelde in 2019 echter dat WiLAN de schade die het geleden stelt te hebben verkeerd heeft berekend. Het bedrijf kreeg daarom de opties een schadevergoeding van 10 miljoen dollar te accepteren of een nieuw proces te starten om de schade opnieuw te berekenen. WiLAN koos deze laatste optie. Een rechter van het US District Court in Zuid-Californië veroordeelt Apple tot het betalen van een schadevergoeding van 85,23 miljoen dollar aan WiLAN.

Apple is niet het eerste bedrijf dat door WiLAN is aangeklaagd. Eerder sleepte het Canadese bedrijf een reeks negentien bedrijven voor de rechter wegens inbreuk op een patent gerelateerd aan Bluetooth technologie. Naast Dell, HP en Intel werd ook toen Apple voor de rechter gedaagd.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility