Wouter Hoeffnagel - 30 januari 2020

Europese Commissie adviseert gebruik risicovolle 5G-leveranciers in te perken

De Europese Commissie adviseert lidstaten van de Europese Unie (EU) de inzet van leveranciers van 5G-apparatuur met een 'hoog risico' te beperken of hen in zijn geheel te weren. Het advies is niet bindend, maar alle EU-lidstaten steunen het advies.

De richtlijn is opgesteld door de 28 EU-lidstaten met als doel een uniform beleid te hanteren rondom het weren van 5G-leveranciers. De Europese Commissie adviseert risico's van toeleveranciers te onderzoeken en indien nodig 'relevante restricties' toe te passen. Zo kunnen lidstaten leveranciers met een hoog risico weren uit kritieke onderdelen van 5G-netwerken. Ook adviseert de Europese Commissie om met meerdere leveranciers te werken om te veel afhankelijkheid van één partij te voorkomen.

Gericht op China

In de richtlijn worden geen bedrijven of landen met naam genoemd. Het advies lijkt echter gericht te zijn op China en Huawei. Dit Chinese techbedrijf is een belangrijke speler op het gebied van 5G-apparatuur. Huawei meldt in een verklaring de richtlijn te verwelkomen.

De Verenigde Staten zijn vermoedelijk niet gelukkig met het advies. Het land waarschuwt al langer voor risico's verbonden aan het gebruik van 5G-apparatuur van hardware. De VS vreest onder meer dat de Chinese overheid via de apparatuur Westerse doelen kan bespioneren. Huawei en de Chinese overheid ontkennen dit. De VS roept bondgenoten echter op het Chinese bedrijf uit hun 5G-netwerken te delen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!