Cloud als een belangrijke enabler voor Nederlandse startups

Blog van: Kamini Aisola - AWS

30-01-2020

Cloud als een belangrijke enabler voor Nederlandse startups

Bij Amazon Web Services (AWS) zeiden we altijd: "Het is altijd dag 1". Het betekent dat we elke dag opstaan en ons als een startup gedragen. Het handelen als een startup staat voor ons voor het behouden van onze behendigheid en flexibiliteit. Dit houdt in dat we snel beslissingen nemen en de nadruk leggen op resultaten boven het proces, altijd rekening houdend met de klantbelangen. We geloven niet alleen sterk in onszelf als een ietwat oversized startup, maar we worden ook erg enthousiast van de energie die wordt gecreëerd door startups over de hele wereld. Omdat we veel startups als klant hebben, zijn we ook geobsedeerd door hen.

Vanuit dat perspectief ben ik erg blij dat ik in Nederland ben gevestigd. Nederland heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste startup-broeinesten in Europa. Met Adyen, Bynder en Booking.com is Nederland gastheer voor zeer succesvolle startups en scaleups die allemaal gebruik hebben gemaakt van nieuwe technologie om het domein van klantbeleving zoals betalingen, marketing en reizen opnieuw uit te vinden. Er is enorme steun van de overheid en zelfs van de koninklijke familie. Wat ik ook interessant vond, is dat de technologie een centraal element is voor de meeste startups in Nederland.

Veel startups bouwen en verkopen technologische oplossingen als Independent Software Vendors of SaaS-bedrijven. Anderen gebruiken informatietechnologie om nieuwe bedrijfsplatforms en bedrijfsmodellen te bouwen. Wat de meeste van deze startups gemeen hebben, is dat ze willen groeien en snel. Ze moeten een technologieplatform hebben dat dit ondersteunt en hiermee bij voorkeur grote investeringen vooraf vermijden. Omdat opstarten vaak een risicovolle onderneming is, die mogelijk meer dan eens snel van strategie moet veranderen, hebben ze een technologieplatform nodig dat deze veranderingen opvangt. De enige manier om dit voor elkaar te krijgen zonder heel veel geld, is door hun organisatie op een openbaar cloudplatform te bouwen. Ze moeten nog steeds investeren in vaardigheden, maar alleen betalen voor de technologie die ze gebruiken. Het is gemakkelijk om snel op te schalen wanneer de vraag stijgt, zonder het risico van verlies van prestaties. Wanneer een product doodloopt, kan je het net zo gemakkelijk verkleinen en je richten op nieuwe kansen. In wezen stelt de cloud startups in staat schaalbaar en flexibel te zijn. Het verkort de time-to-market enorm en minimaliseert de risico's vanuit een financieel, prestatie- en zelfs beveiligingsperspectief. Als gevolg hiervan krijgt elk goed idee een kans om te vechten!

Wij proberen startups te ondersteunen en initiatieven te stimuleren die hen helpen te groeien. Om dit te doen, hebben we teams van accountmanagers, oplossingsarchitecten, business development managers en anderen ingehuurd om Nederlandse startups te helpen groeien en succesvol te zijn. Ons team heeft een sterke relatie opgebouwd met Nederlandse startup CTO's en CEO's in het land. We werken nauw met ze samen om de cultuur en de uitdagingen van Nederlandse technologie-startups en -bedrijven beter te begrijpen.

Om deze startups te ondersteunen hebben we een sterk ecosysteem in Nederland gecreëerd en programma's zoals AWS Activate opgezet, dat als doel heeft startups te helpen hun activiteiten te lanceren. Dit programma helpt startups door hen een aantal gratis bronnen en laagdrempelige oplossingen te bieden, niet alleen financieel, maar ook in termen van gebruiksgemak. Het geeft ze toegang tot de middelen die ze nodig hebben om snel aan de slag te gaan met de cloud - inclusief credits, training en ondersteuning.

Een goed voorbeeld van Nederlands startupsucces is WeTransfer, een service voor bestandsoverdracht, die een gebruikersvriendelijke ervaring bovenop de cloud-technologie heeft gebouwd. Het bedrijf is snel gegroeid en met slechts 100 werknemers leveren ze nu elke maand meer dan 1 miljard bestanden aan meer dan 40 miljoen klanten over de hele wereld. Als snelgroeiend bedrijf wil WeTransfer dat werknemers zich richten op het bouwen van geweldige producten, in plaats van zich zorgen te maken over de infrastructuur. Wij bieden een solide basislaag die WeTransfer gebruikt om op te bouwen en op te schalen.

We ondersteunen WeTransfer wanneer ze grote technische obstakels tegenkomen. Toen het bedrijf ontdekte dat ze de grenzen met MySQL hadden bereikt, hebben we tools geboden waardoor ze soepel en gemakkelijk kunnen migreren naar Redshift. We bouwden een flexibele, krachtige datapijplijn die voor hen heel moeilijk en tijdrovend zou zijn geweest om zelf te bouwen. Het is dit soort ondersteuning dat een startup, of scaleup, echt nodig heeft om zich te kunnen focussen op wat ertoe doet. Uiteindelijk zijn ze meer dan blij om iedereen te vertellen dat we ze hebben geholpen om snel te groeien en vooruit te komen, de beste architectuuroplossingen voor verschillende soorten workloads te identificeren en dat we hen in staat stellen te experimenteren met veel verschillende, nieuwe technologieën die hen helpen om de best mogelijke producten voor morgen te bouwen.

En we zijn nog lang niet klaar. Zoals we de afgelopen 13 jaar hebben gedaan, blijven we startups ondersteunen met oplossingen die hen helpen groeien, gefocust te blijven op het bouwen van geweldige producten en het overwinnen van zakelijke en technische obstakels. We doen dit door zeer nauw samen te werken met startups en door dagelijks een ongelooflijke reeks nieuwe diensten en oplossingen te bouwen op basis van de behoeften die we van onze klanten terugkrijgen. We innoveren op veel fronten en we krijgen veel vragen over het genereren van meer waarde uit gegevens.

Het is een spannende tijd voor mij om bij AWS te werken en startups te helpen hun ideeën tot leven te brengen. Ik kijk er naar uit om de volgende Nederlandse succesvolle startups te zien die zich zullen ontwikkelen tot een merknaam.

Kamini Aisola - AWS

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud