Wouter Hoeffnagel - 01 februari 2020

Europese Unie wil datadominantie van buitenlandse partijen breken

De Europese Unie wil tot een interne datamarkt komen om de dominante van buitenlandse techbedrijven als Facebook, Google en Amazon te breken. Europese bedrijven moeten hierdoor beter kunnen concurreren met Chinese en Amerikaanse rivalen.

Het presentatie van het plan staat voor 19 februari op de planning. Het document is echter al in handen van persbureau Reuters, dat erop wijst dat het document voor zijn presentatie nog gewijzigd kan worden.

"Een klein aantal grote techbedrijven bezit op dit moment een groot deel van de data wereldwijd. Dit is een grote kwetsbaarheid voor datagedreven bedrijven om te starten, groeien en innoveren, ook in Europa. Grote kansen liggen echter in het verschiet", aldus de Europese Commissie in het document.

"Concurrenten als China en de Verenigde Staten (VS) innoveren al snel en projecteren hun concepten voor datatoegang en -gebruik wereldwijd", aldus de commissie. Door de grote hoeveelheid industriële en professionele data en technologische innovatie waarop Europa beschikt te kapitaliseren kan het blok winst boeken. "De winnaars van vandaag zijn niet per definitie de winnaar van morgen", schrijft de Europese Commissie.

Nieuwe regelgeving

Om tot een Europese interne datamarkt te komen stelt de Europese Commissie onder meer nieuwe regelgeving voor grensoverschrijdend datagebruik en data interoperabiliteit. Daarnaast wil de commissie datastandaarden opstellen voor de maakindustrie, automotive sector, zorg, financiële dienstverlening, agrarische sector en energiesector, evenals klimaatverandering. De regels moeten onder meer zorgen voor meer publieke data, waaronder geo-data, milieugegevens, meteorologische data, statistieken en bedrijfsgegevens. Deze gegevens moeten voor bedrijven binnen de Europese Unie gratis te gebruiken zijn.

Daarnaast wil de Europese Commissie met behulp van regelgeving voorkomen dat grote online platformen eenzijdig voorwaarden stellen aan de toegang tot of het gebruik van data. Ook moet regelgeving tegengaan dat grote partijen een disproportioneel voordeel halen uit het gebruik van data.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!