Wouter Hoeffnagel - 04 februari 2020

TCL staakt verkoop van BlackBerry smartphones

TCL staakt verkoop van BlackBerry smartphones image

TCL Communication gaat stoppen met de verkoop van smartphones onder de merknaam BlackBerry. Het doekt lijkt hiermee definitief te vallen voor de smartphones van Zuid-Koreaanse makelij.

TCL sloot in december 2016 een deal met BlackBerry voor het leveren van smartphones onder de merknaam BlackBerry. Het bedrijf kondigt nu aan vanaf 31 augustus 2020 geen smartphones meer te zullen leveren onder de merknaam BlackBerry. Klanten die een BlackBerry smartphone van TCL in bezit hebben krijgen tot 31 augustus 2022 ondersteuning van TCL. In landen waar lokale wetgeving dit verplicht wijkt TCL hiervan af.

Snelle groei

De eerste BlackBerry verscheen in 1999, waarna het bedrijf een snelle groei doormaakte op de markt voor mobiele telefoons. Kenmerkend voor de apparaten was een fysiek toetsenbord, waar BlackBerry aan vasthield terwijl andere fabrikanten overstapte op een touchscreen. Later werd die toetsenbord gecombineerd met een klein touchscreen.

BlackBerry kondigde in 2016 al aan zelf geen mobiele telefoons meer te zullen ontwikkelen; het bedrijf richt zich sindsdien volledig op software en beveiliging. TCL zette de verkoop van BlackBerry-apparaten voort en voorzag de apparaten van Android. De licentie die TCL hiervoor bezit loopt in augustus af.

Een officiële reden voor het niet verlengen van deze licentie geeft TCL niet. Het bedrijf is door The Register gevraagd om een reactie, maar wil geen commentaar geven.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!