Europees privacy-onderzoek naar Google vanwege locatietracking
Google wordt in Europa onder de loep genomen vanwege de verwerking van de locatiedata van gebruikers van Android-telefoons. Die is mogelijk strijdig met de Europese privacywetgeving.
Het onderzoek volgt op klachten die consumentenorganisaties in 2018 hadden ingediend. Ze beschuldigden Google ervan gegevens van telefoons te verzamelen die veel meer over gebruikers onthullen dan alleen hun locatie. Bij het bezoeken van plekken als bars, winkels of gebedshuizen zou bijvoorbeeld ook informatie verzameld worden over de religie en politieke of seksuele voorkeur van de gebruiker.
Omdat het Europese hoofdkantoor van Google in Ierland is gevestigd, wordt het onderzoek geleid door de Ierse toezichthouder Irish Data Protection Commission. De Europese overkoepelende consumentenbond BEUC verwelkomt het onderzoek: "Europese consumenten zijn veel te lang slachtoffer van deze praktijken geweest. Zij horen niet onder commerciële surveillance te zijn".
Geloofwaardigheid op het spel
BEUC zegt te verwachten dat het onderzoek van de Ierse toezichthouder teruggaat naar het moment waarop de klachten werden ingediend, zo'n veertien maanden geleden. "De geloofwaardigheid van de handhaving van de EU-verordening voor gegevensbescherming staat op het spel", aldus een woordvoerder. "De consument heeft bescherming nodig van de autoriteiten, die bij wetsovertreding ook straffen uitdelen."
De Ierse waakhond heeft al een ander onderzoek lopen naar Google. Dat gaat over de verwerking van gebruikersgegevens met betrekking tot advertenties. Gelijktijdig lopen er ook nog onderzoeken naar WhatsApp over het delen van gegevens met moederbedrijf Facebook, Twitter en dating-app Tinder.
In samenwerking met Datanews