Vodafone weert Huawei-apparatuur uit kern van 5G-netwerk

05-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Vodafone weert Huawei-apparatuur uit kern van 5G-netwerk

Vodafone gaat materiaal van Huawei verwijderen uit de kern van zijn 5G-netwerk. De provider neemt de maatregel nadat de Europese Unie eerder dit beleid bekend maakte.

"We hebben nu besloten als resultaat van de EU toolbox en het besluit van de Britse overheid om Huawei uit de kern te verwijderen", meldt CEO Nick Read van Vodafone Group aan Reuters. "Dit gaat ongeveer vijf jaar in beslag nemen en ongeveer 200 miljoen euro kosten."

Toolbox met maatregelen

De Europese Unie kondigde onlangs aan het gebruik van hardware van specifieke leveranciers in 5G-netwerken niet te verbieden. Wel is een toolbox door de Europese Commissie goedgekeurd met maatregelen die lidstaten moeten naleven. Deze maatregelen zijn bedoeld om risico's van leveranciers in te schatten, waar nodig beperkingen op te leggen en inmenging op bepaalde vlakken uit te sluiten. De Europese Unie volgt hiermee het voorbeeld van de Britse overheid, die onlangs vergelijkbare maatregelen aankondigt.

De maatregelen gaan minder ver dan waar de Verenigde Staten op hadden gehoopt. Dat land verbood enige tijd geleden Huawei-apparatuur te gebruiken in Amerikaanse 5G-netwerken. Het land roept bondgenoten waaronder de Europese Unie en de Britten op dit voorbeeld te volgen.

Terug naar nieuws overzicht
Mobility