Redactie - 06 februari 2020

Hoe gaat het met Jan Willem Schermerhorn ?

Hoe gaat het met Jan Willem Schermerhorn ? image

Hoe gaat het met Jan Willem Schermerhorn? De IT-ondernemer heeft een druk leven, onder andere zet hij zich in voor de Bobby en Robine Foundation samen met zijn vrouw Pamela. Zij hebben twee jonge kinderen die lijden aan de extreem zeldzame en dodelijke metabole ziekte (stofwisselingsziekte) CLN2. Jan Willem en Pamela zetten zich naast de 24-uurszorg voor hun kinderen ook dagelijks in voor meer onderzoek naar en bekendheid van metabole ziektes.

Beste Jan Willem, hoe gaat het?

Met mij gaat het goed. Na een intensieve periode aan het thuisfront en een fantastisch Dutch IT channel award gala keer ik terug in de IT.

Vanwaar de terugkeer in de IT?

Ik had in eerste instantie niet de behoefte om terug te keren in de IT totdat ik een geweldig storage product tegenkwam waar ik mee aan de slag wilde. Helaas kiezen fabrikanten veelal voor personen die bij fabrikanten gewerkt hebben. Pech voor mij, gemiste kans voor hen. Ik heb me daarna afgevraagd waar ik nog het verschil kan maken. Is dat met nieuwe technologieën of zijn er bepaalde IT gerelateerde zaken die beter kunnen? Zo kwam ik uiteindelijk via een bevriende relatie met IT finance in aanraking en dacht “verbeter de wereld, begin bij jezelf”.  Waarom ook niet.

IT finance? Leg eens uit

In de basis heb ik me vaak lopen ergeren aan banken die de business niet snapte. Je werd daar als IT bedrijf ingedeeld in bijvoorbeeld “medium business” waardoor je accountmanager ook nog een broodfabriek, een bandencentrum en een automaterialengroothandel in z’n portfolio had.  Zo iemand zat dan bij ons op kantoor met de folder van de Mediamarkt en vroeg zich af waarom een harddisk daar 100,- euro koste en bij ons een storagekabinet 50.000,- euro koste. En diegene moet jouw belangen behartigen? Er zijn naast banken nog meer kredietverstrekkers zoals fabrikanten, leasemaatschappijen, bemiddelaars en bedrijven die zich bezighouden met factoring. Het viel me altijd op dat alles lang duurde, de meeste werknemers de businesscase niet snapte en je soms de helft niet kon meefinancieren. Uitzonderingen daargelaten uiteraard. Je merkt dat de rol van de banken aan het verschuiven is naar bedrijven gespecialiseerd in bijvoorbeeld kredietverstrekking. Probeer je rekening courant bij een bank eens tijdelijk op te hogen. Prettige wedstrijd! Daarnaast we zien in de IT markt steeds meer jonge en snel groeiende bedrijven die alleen nog maar SaaS contracten afsluiten met hun klanten. Dan maak je een mooie deal maar krijg je de inkomsten over een langere periode van bv 48 maanden uitgesmeerd. Wij kunnen die bedrijven helpen door een deel van dat contract “contant” te maken zodat ze vandaag de investeringen te kunnen doen om door te groeien”.

Hoe heet het bedrijf waar je nu zit en wat doen jullie beter of anders?

Ik werk momenteel bij Swishfund. Zij financieren bedrijven die behoefte hebben aan een korte termijn financiering. Bedrijven kunnen deze bijvoorbeeld gebruiken om snel te handelen, een deal te financieren bij klanten die laat betalen, een voorraaddeal in te kopen, een cashflowdip op te vangen of om een investering te doen die je concurrentiepositie verstevigd. Met korte termijn bedoelen we 1 tot 12 maanden met de optie om deze te verlengen. De ondernemer kan zelf prima bepalen wat er nodig is en wij bekijken wat we van de ondernemer nodig hebben om dit te realiseren. Swishfund is opgericht door ondernemers voor ondernemers.

Hoe werkt zoiets in de praktijk?

De ondernemer bepaald hoeveel geld hij nodig heeft. Op basis van het bedrag bepaalt Swishfund welke input er nodig is om deze transactie te analyseren. Dit kan heel snel gaan echter hangt uiteraard ook af van de snelheid waarmee de ondernemer input levert. De een is goed voorbereid, de ander moet wachten tot z’n boekhouder terug van vakantie is en weer een ander kan prima zelf een rekeningoverzicht uitdraaien.  Na analyse is er een GO of wordt er aanvullende informatie gevraagd. De rente is variabel en hangt van af meerdere factoren zoals de hoogte van het krediet, het risicoprofiel en de looptijd van de lening. Bij Swishfund heerst geen vergadercultuur maar korte lijnen en veel dynamiek om de klanten zo optimaal mogelijk te bedienen.  Snelheid staat hoog in het vaandel.  

Kun je iets meer vertellen over de rente en terugbetalen?

Zoals ik al zei wordt de rente medebepaald door het risicoprofiel en de eerder genoemde factoren. Ik adviseer mensen om naar de totale business case te kijken in plaats van zich blind te staren op de hoogte van het rentepercentage.  Als je business stil ligt omdat je snel moet investeren en je zit tegen het betalen van rente aan te hikken? Het is een keuze. Terugbetalen geschied in de meeste gevallen per werk dag,  echter zijn er voor bepaalde retail branches mogelijkheden om terug te betalen op basis van gerealiseerde PIN omzet. Overigens zijn er in bepaalde gevallen ook brugleningen.

www.swishfund.nl

jws@swishfund.nl

06-22559966

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!