Toenemende groei in cloud uitgaven bereikt een nieuw hoogtepunt

07-02-2020 | door: Witold Kepinski

Toenemende groei in cloud uitgaven bereikt een nieuw hoogtepunt

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat de uitgaven voor het vierde kwartaal aan cloudinfrastructuurservices met 2,8 miljard dollar zijn toegenomen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, wat verreweg de grootste toename per kwartaal is die de markt heeft gezien.

Met 37% daalt de groei op jaarbasis langzaam, maar dit is te wijten aan de enorme schaal van de markt die de groeicijfers tot matig dwingt. Ondertussen bleef de groei van Amazon (AWS) nauw aansluiten bij de algemene marktgroei, waardoor het aandeel van 33% in de wereldwijde markt bleef behouden. Op de tweede plaats groeide Microsoft opnieuw snel dan de markt en het marktaandeel is in de laatste vier kwartalen met bijna drie procentpunten gestegen tot 18%.

Achter deze twee marktleiders overtreffen Google, Alibaba en Tencent de totale marktgroei aanzienlijk en winnen ze marktaandeel. Alle drie zagen de inkomsten jaar op jaar met 50% of meer stijgen. Vier andere cloudproviders hebben een aanzienlijk marktaandeel, maar zijn enigszins nichespelers en hebben doorgaans lagere groeipercentages - IBM, Salesforce, Oracle en Rackspace. Er is dan een lange staart van cloudproviders met een klein marktaandeel.

Nu de meeste grote cloudproviders nu hun winstgegevens voor het vierde kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de inkomsten uit driemaandelijkse cloudinfrastructuurservices (inclusief IaaS, PaaS en gehoste private cloudservices) ruim 27 miljard dollar bedragen, met een omzet voor het hele jaar 2019 van meer dan $ 96 miljard. Openbare IaaS- en PaaS-services zijn goed voor het grootste deel van de markt en die groeiden met 38% in het vierde kwartaal. In de publieke cloud is de dominantie van de top vijf providers nog meer uitgesproken, aangezien zij driekwart van de markt beheersen. Geografisch gezien blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

"Het jaar eindigde met een knal, want Amazon en Microsoft boekten allebei grote opeenvolgende winsten in cloud-inkomsten", aldus John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Dankzij deze twee marktleiders en de sterke groei van enkele andere cloudproviders was de 2019-markt ruim twee keer zo groot als de markt van 2017. Gezien de seculiere trends in de markt zullen we een sterke groei blijven zien. We zullen ook een voortdurende strijd om de marktpositie zien tussen de wereldwijde reuzen en kleinere cloudproviders die een meer gerichte geografische of servicevoetafdruk hebben."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud