Datacenter M&A Dealvolume hoger in 2019 dankzij grote sprong in private equity

08-02-2020 | door: Redactie

Datacenter M&A Dealvolume hoger in 2019 dankzij grote sprong in private equity

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat in 2019 het aantal datacenter-georiënteerde M&A deals voor het eerst de 100 overschreed. Dit was 6 procent meer dan in 2018 en meer dan het dubbele van het aantal deals dat in 2016 werd gesloten.

In de afgelopen vijf jaar zijn bijna 350 deals gesloten. Een radicale verandering in 2019 was de dramatische toename van 50 procent in private equity-transacties, die een scherpe daling van 45 procent in fusies en overnames door publieke bedrijven meer dan compenseerde. Hoewel het dealvolume in 2019 toenam, daalde de totale waarde van die deals als gevolg van een verlaging van de gemiddelde dealwaarde met 24%, waardoor een trend in 2018 werd voortgezet. 2017 markeerde een piek in gemiddelde dealwaarden dankzij drie multi-miljard dollar deals en drie meer gewaardeerd op meer dan een miljard dollar per stuk. Het aantal miljard-dollar transacties daalde in 2018 en opnieuw in 2019.

Sinds begin 2015 heeft Synergy 348 gesloten deals geïdentificeerd met een totale waarde van 75 miljard dollar. Over de periode van vijf jaar is de geaggregeerde dealwaarde ongeveer gelijk verdeeld tussen openbare bedrijven en private equity-kopers, terwijl private equity-kopers goed waren voor 57 procent van het dealvolume. Sinds 2015 zijn de grootste deals die moeten worden gesloten de overname van DuPont Fabros door Digital Realty, de Equinix-acquisitie van de datacenters van Verizon en de Equinix-acquisitie van Telecity. In de periode 2015-2019 waren verreweg de grootste investeerders Digital Realty en Equinix, 's werelds twee toonaangevende leveranciers van colocatie. In totaal vertegenwoordigen ze 31% van de totale transactiewaarde gedurende de periode. Digital Realty heeft ook een lopende deal om Interxion te verwerven, in wat de grootste datacentertransactie ooit zou zijn.

"De agressieve groei van cloudservices en outsourcing-trends zorgen in het algemeen voor een streven naar schaalgrootte en geografisch bereik bij datacenteroperators, wat op zijn beurt datacenter M&A-activiteiten stimuleert," zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Dit heeft een steeds hoger niveau van private equity-activiteit aangetrokken, aangezien beleggers willen profiteren van hoogwaardige en strategisch belangrijke datacenter-activa. Het is ook opmerkelijk dat zelfs de grootste beursgenoteerde exploitanten van datacenters steeds vaker een beroep doen op joint ventures met externe investeerders om de groei te helpen financieren en de balansen te beschermen."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud