Forrester: groei wereldwijde tech markt neemt af

07-02-2020 | door: Witold Kepinski

Forrester: groei wereldwijde tech markt neemt af

De wereldwijde groei in IT uitgaven zal dit jaar afnemen. Dit meldt onderzoeksbureau Forrester in zijn rapport Global Tech Market Outlook for 2020 to 2021. Voor het lopende jaar wordt een stijging van slechts 2,8 procent verwacht.

Volgens het Forrester rapport zal de Brexit in 2020 de technologiemarkten in West- en Centraal-Europa raken. Dat wordt veroorzaakt doordat de Britse tech uitgaven afnemen. Als gevolg hiervan zal de technologiegroei in Europa vertragen tot slechts 0,4 procent in 2020, met een licht herstel tot 1,7 procent in 2021.

Na een groei van 5 procent in 2018 en 3,9 procent in 2019, zullen de tech-uitgaven van bedrijven wereldwijd slechts met 2,8 procent groeien in 2020 en met 3,1 procent in 2021. De wereldwijde technologiemarkt bereikt dan tegen 2021 een omzet van 7 biljoen dollar.

Landen met relatief sterkere economieën (zoals de VS, China en India) zullen over het algemeen een betere groei van de technologiemarkt zien. Degenen met zwakkere (zoals Italië, Japan en het VK) zullen minder groei of dalingen hebben. De Duitse economie zal de groei in buurlanden Denemarken, Nederland en Zwitserland mogelijk kunnen drukken. Dat wordt veroorzaakt door belemmeringen met de belangrijke handelspartners van Duitsland zoals de VS, China en Groot-Brittannië.

Danzij de cloud acceptatie zal softwaregroei de vertraging van de technologiemarkt overstijgen. Uitgaven voor technische adviesdiensten en technische outsourcingdiensten (waarbij Forrster cloud infrastructuur als een dienst beschouwt) zullen ook sneller groeien dan de algemene technologiemarkt (zie figuur). De investeringen in computer- en communicatieapparatuur zullen echter zeer zwak zijn, evenals de uitgaven voor spraak- en datatelecommunicatiediensten.

De wereldwijde afnemende groei van de technologiemarkt betekent volgens Forrester dat organisaties kleinere budgetten voor nieuwe projecten afstemmen en meer focus op investeringen geven om de bedrijfskosten te verlagen. "Ondanks vertragende economieën zullen de meeste bedrijven en landen in 2020 en 2021 voldoende omzetgroei hebben om enige uitbreiding van nieuwe projectuitgaven voor bedrijfstechnologieën te ondersteunen die hen kunnen helpen klanten te winnen, bedienen en behouden. Maar met onzekerheden over de zakelijke vooruitzichten, zullen CIO's uitgaven voor nieuwe projecten verschuiven naar back-office technologieën die hen kunnen helpen kosten te besparen", zo meldt Forrester.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware