Kinderorganisaties: End-to-end encryptie Facebook brengt veiligheid kinderen in gevaar

07-02-2020 | door: Wouter Hoeffnagel

Kinderorganisaties: End-to-end encryptie Facebook brengt veiligheid kinderen in gevaar

Ruim honderd kinderorganisaties roepen Facebook de uitrol van end-to-end-encryptie op Facebook Messenger en Instagram Direct te staken. De partijen vrezen dat dit de veiligheid van kinderen in gevaar brengt en kindermisbruikers een plek geeft zich te verbergen.

De organisaties uiten hun zorgen in een open brief die zij naar Facebook hebben gestuurd, die is ingezien door onder meer de BBC en Financial Times. De partijen roepen Facebook op de uitrol van end-to-end encryptie te staken tot er voldoende 'veiligheidsnetten' zijn ingesteld. Om wat voor veiligheidsnetten het precies gaat is niet duidelijk.

Opsporing van kindermisbruikers ondersteunen

De kinderorganisaties stellen dat Facebook financieel gewin of ontwerpkeuzes niet boven de veiligheid van kinderen moet stellen. Zo stellen de organisaties dat Facebook de opsporing van kindermisbruikers zou kunnen ondersteunen. Door end-to-end-encryptie in te voeren verblindt het social media-bedrijf zich volgens de organisaties zich juist hiervoor.

Facebook kan zich niet vinden in de kritiek en wijst erop juist samen te werken met experts op het gebied van kinderveiligheid. Het bedrijf stelt in 2018 zo'n 16,8 miljoen indicaties van kindermisbruik te hebben doorgestuurd naar het Amerikaanse National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC), wat tot 2.500 arrestaties zou hebben geleid.

NCMEC is overigens één van de partijen die kritisch is over de plannen van Facebook. Het centrum verwacht dat de invoering van end-to-end encryptie op Facebook Messenger en Instagram Direct tot 70% minder indicaties van Facebook leidt.

Terug naar nieuws overzicht